Batı'dan gelen, yeni bir stratejinin parçası olduğu yorumları yapılan yoğun "Rusya Ukrayna'ya saldıracak" haberlerine Moskova, "NATO genişlemeyeceğine dair yazılı güvence vermeli" restiyle karşılık verdi. Şimdi, yapılabilecek yeni hamleler bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko'nun, "NATO ile ilişkilerde ‘hakikat anına’ geldik; tekliflerimizi öyle basitçe reddedemezler. Rusya'nın güvenlik garantilerine ilişkin önerilerinin reddedilmesi durumunda, karşı tehdit rejimine geçeceğiz" demesi, Moskova'nın politikalarında savunmada kalmayıp atak davranacağını gösteriyor.

Yapılan yorumlarda ise, dünyanın yeni bir "Soğuk Savaş" dönemine koşar adım ilerlediği vurgusu dikkati çekiyor.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, Rusya’nın ulusal güvenliğini garanti altına almak için NATO ve ABD’ye sunduğu talepler uluslararası toplumda farklı yorumlara yol açıyor. Kimileri Moskova’nın taleplerine ironi ile yaklaşırken, bazı yorumlarda ise bu sayede Rusya ve ABD arasında diyalog sağlanabileceği ve olumsuz gelişmelerin önüne geçilebileceği tahmin edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun genişlemesinin durdurulması, nükleer silahların diğer devletlerin topraklarında konuşlandırılmasının sınırlanması ve barış görüşmeleri çağrısı yapmıştı.

Editör: TE Bilişim