İtalya’nın başkenti Roma’da geçen hafta içinde yapılan operasyonlarla ortaya çıkarılan “Başkent Mafyası”nın boyutları ve faaliyet yöntemleri ülkede birçok kişiyi tedirgin etti.

Roma’daki mafya çetelerinin sadece bu yıl içinde el konulan mal varlığı miktarının 1.3 milyar euro’ya ulaştığı ortaya çıktı.

Geçen Salı yapılan “Başkent Mafyası” adlı operasyonda, çoğunluğu Roma belediyesinde ya da belediyeyle işbirliği içinde çalışan 37 kişi gözaltına alındı, 100’den fazla kişi hakkında da soruşturma açıldı. Hakkında soruşturma açılanlardan biri de Roma’nın önceki belediye başkanı Gianni Alemanno oldu.

“Başkent Mafyası”nın özellikle göçmenlere yönelik yardım programlarından faydalanarak yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve şantaj gibi eylemlerde bulunduğu belirlendi.

Operasyonla gözaltına alınanlardan biri olan Salvatore Buzzi’nin, dinlemeye takılan bir konuşmasında “Göçmenler üzerinden ne kadar para kazanıyorum biliyor musun? Bu iş uyuşturucu kaçakçılığından çok daha karlı” dediği duyuluyor. Buzzi, özellikle Romanlara yönelik projelerden 40 milyon euro gelir elde ettiğini anlatıyor.

Devlet-mafya ilişkisi

Roma mafyasının başında ise, yasaklı faşist NAR (Silahlı Devrimci Çekirdek - Nuclei Armati Rivoluzionari) örgütünün üyelerinden, “Roma’nın Son Kralı” lakaplı Massimo Carmati’nin bulunduğu belirtiliyor.

İtalya’da devlet-mafya ilişkilerini bir kez daha su yüzüne çıkaran operasyonun ardından Pazar günü Il Sole 24 Ore gazetesi tarafından yayımlanan verilerse Başkent Mafyası’nın ekonomik gücünü gittikçe artırdığını gösterdi.

Gazetenin haberine göre Roma’daki mafya örgütlerinin sadece bu yıl içinde el konulan mal varlığı miktarı, geçen hafta el konulan 204 milyon euro ile birlikte 1.3 milyar euroya ulaştı. Bu miktarın, 2013 yılında el konulan 562 milyon euro'luk mal varlığının iki katından fazla olduğuna dikkat çekildi.

Salı günkü operasyonla gözaltına alınan çete lideri Carminati’nin el koyulan milyonlarca euro’luk mal varlığı arasında Andy Warhol ve Jackson Pollock gibi sanatçıların orijinal eserleri de bulunuyordu.

Editör: TE Bilişim