İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün yürürlüğe giren ABD yaptırımlarının ikinci aşaması hakkında İranlı ekonomistlere konuşma yaptı. Ruhani, “ABD’nin ülkemizdeki enerji ve dövizlere uyguladığı yaptırımları kıracağız ve petrolümüzü satmaya devam edeceğiz. ABD, İran petrolünün fiyatını sıfıra indirmek istedi. Ancak biz petrolümüzü satmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İSRAİL’DEN YAPTIRIMLARA DESTEK

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, ABD’nin İran’ın petrol ve finans sektörlerini hedef alan yaptırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını, bu adımın Tahran’ın bölgedeki eylemlerine yönelik kritik bir darbe olduğunu söyledi. Lieberman, "ABD Başkanı Trump’ın verdiği bu cesur karar Orta Doğu tarafından bekleniyordu. ABD tek seferde, İran’ın Suriye, Lübnan, Gazze, Irak ve Yemen’deki yerleşimine büyük bir darbe indiriyor. Başkan Trump, tekrar yaptın. Teşekkür ederim" dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin ana düşmanına yönelik yaptırımlardan dolayı Trump’a teşekkür etmişti.

Washington tarafından ’şimdiye kadarki en sert yaptırımlar’ olarak tanımlanan yaptırımlar, Trump’ın Mayıs ayında Tahran’la yapılan çok uluslu nükleer anlaşmayı terk etme konusundaki tartışmalı kararını takiben İran’ın nakliye, finans ve enerji sektörlerine yönelik yeni yaptırımlar bugün yürürlüğe girdi. ABD yaptırımlarının İran hükümetini devirmeyi değil, İran’ın bölgesel militan gruplara desteği ve uzun menzilli balistik füzelerin gelişmesini de içeren politikalarını radikal bir şekilde değiştirmeye ikna etmeyi amaçladığı açıklandı.

Kaynak: iha