Rusya'ya bağlı özerk bir devlet olan Dağıstan Cumhuriyeti'ndeki yerel bir girişim tarafından başkan adayı olarak gösterilen Gamzatova, bugün 2 Ocak’ta medyaya yansıyan haberlere göre seçimlerde bağımsız aday olarak yarışacak. Ancak 46 yaşındaki gazetecinin seçimlere katılabilmek için öncelikle Rusya'nın her bölgesinden toplam 300 bin imza toplayabilmesi gerekiyor.

Dağıstan Müftüsü'nün eşi olan Gamzatova, aynı zamanda eşinin danışmanlığını da yürütüyordu. Gamzatova son dönemde yaptığı hayır işleriyle de adından söz ettirmeyi başarmıştı.

Rusya'nın ilk Müslüman kadın başkan adayı, henüz detaylı seçim programını açıklamadı ancak seçim kampanyasını ulusal birlik ve bağlılık üzerine kurması ön görülüyor.

18 Mart'ta sandık başına gidecek olan Rusya'da geçtiğimiz günlerde mevcut başkan Vladimir Putin de bağımsız aday olarak seçimlere gireceğini açıklamıştı.

Daha önce ünlü televizyon sunucusu Kseniya Sobçak, vinç operatörü Natalya Lisitsina ve Rusya Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovsky gibi isimler seçimlerde aday olduklarını duyurmuşlardı. Merkezi Seçim Komisyonu, 21 siyasi partinin ve 30 bağımsız politikacının seçimlere katılma niyetlerini açıkladıklarını belirtmişti.

Adaylığı Reddedildi

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, Rusya Federasyonuna bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nin Baş Müftüsü'nün danışmanı ve eşi, "İslam" dergisi Baş Editörü Ayna Gamzatova'nın Rusya başkanlık seçimi adaylığını reddetti.

Adaylığın kabul edilmeme sebebi olarak bazı prosedürlerin doğru yapılmadığı öne sürüldü.
 
Gamzatova’nın kendisinin, eşinin ve 18 yaşından büyük çocuklarının mali durumunu yansıtan belgeler de dahil olmak üzere gerekli bazı belgeleri komisyona sunmaması sebep gösterildi.
 
30 Aralık'ta 542 üyeli bir girişim grubu, Dağıstan Baş Müftüsü'nün eşi olan 46 yaşındaki Ayna Hamzatova’nın Rusya başkanlık seçimlerine aday olmasını desteklemişti. Rusya'da seçim öncesi kampanya 17 Aralık'ta başladı. Rusya Başkanlık seçiminin 18 Mart 2018'de yapılması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim