Kripto para piyasalarında gözler Rusya ile Ukrayna arasındaki krizdeydi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırması olası bir işgal girişimi ihtimalini kuvvetlendirirken, Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçıların çatışmaları bölgede krizin tırmanmasına neden oldu.

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki faaliyetlerine yönelik NATO ve ABD’den yapılan açıklamalar ise krizi küresel bir boyuta taşıdı.

Geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya yanlısı ayrılıkçıların Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin tanınacağını açıklaması hisse ve kripto para piyasalarında büyük yankı uyandırdı.

PİYASALARDA RUSYA ETKİSİ!

Ukrayna krizindeki riskleri fiyatlayan kripto para piyasasında son günlerde kayıplar hızlanmıştı. Bitcoin, geçtiğimiz hafta 44 bin dolar seviyelerinden yönünü aşağı çevirerek düşüşe geçmişti.

Putin’in Ukrayna’daki ayrılıkçıların yönetimini tanımasının ardından kripto paralarsa satışlar derinleşti. Geçtiğimiz gün yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden Bitcoin’de düşüş bugün de sürüyor.

Bitcoin, 36 bin 350 dolar seviyesine kadar gerileyerek şubat ayı başından beri en düşük seviyeye indi. Şubat ayını genel olarak primli seyreden Bitcoin son 1 hafta içerisinde kazançlarının tamamını sildi.

Bitcoin’in ardından sermaye değeri bakımından en yüksek hacimli ikinci dijital varlık Ethereum bugün yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşıyor. Ethereum, 2 bin 500 dolara kadar geriledikten sonra bu seviye üzerinde tutunmaya çalışıyor.

100 MİLYAR DOLAR...

Kripto paraların toplam sermaye değeri geçtiğimiz gün 1.71 trilyon dolar seviyelerinde bulunurken, Bitcoin ve Ethereum öncülüğünde gerçekleşen sert düşüşün etkisiyle bugün 1.61 trilyon dolara kadar düştü. Bu gelişmeyle birlikte kripto para piyasasında 100 milyar dolar buhar oldu.

ABD HİSSE PİYASALARINDA SATIŞLAR HIZLANDI

Özellikle son dönemde kripto para varlıklarda fiyatlama eğilimi geleneksel yatırım araçları ile benzerlik taşıyor. ABD borsaları ile kripto para birimleri arasında pozitif korelasyon dikkat çekiyor. Genel itibarıyla Nasdaq endeksi ile Bitcoin arasında doğru orantılı bir seyir gözleniyor.

Editör: TE Bilişim