Almanya'nın toprakları, yani yüzölçümü geçen yıl birden bire 17.000 hektar büyüdü. Bu Liechtenstein Prensliği'nden büyük bir toprak kazanımı anlamına geliyor. Almanya ne savaşarak yeni toprak kazandı, ne de komşu ülkelerden toprak satın aldı. Peki, bu 17 bin dönümlük yeni toprak nerden geldi?

RESMEN 17 BİN HEKTAR BÜYÜDÜ

Almanya 35,7 milyon hektar, yani, 357.000 kilometrekare ile Avrupa'nın en büyük yüzölçüme sahip ülkelerinden biri. Almanya'nın topraklarının büyüklüğü her sene biraz daha değişiyor: Modern yöntemlerle yapılan yeni ölçümlerle Almanya'nın Kuzey Denizi kıyı şeridindeki büyük çaplı deniz çekilmeleri ya da denizin karaya doğru ilerlemesiyle birlikte Almanya'nın topraklarının büyüklüğü artıyor ya da azalıyor. Eyaletler ölçüm hesaplarını sürekli yeniliyor ve yeni rakamları açıklıyorlar. Buna göre 2013 senesi itibariyle Almanya'nın toplam yüzölçümü 17 bin hektar büyüyerek 35,717 milyondan 35,734 milyon hektara yükseldi. Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri olan Liechtenstein'ın toplam yüzölçümünün 16.000 hektar olduğu düşünülürse, Almanya'nın bu ülkeden daha büyük oranda toprak kazandığı ortaya çıkıyor.

BÜYÜMENİN SORUMLUSU BRANDENBURG

Almanya'nın 17 bin hektarlık toprak kazanımının sorumlusu ise Brandenburg eyaleti. Brandenburg eyaletinin Kuzey Denizi'ne kıyısı olmadığı gibi, sınırlarında da herhangi değişiklik yaşanmadı. Peki nasıl oldu da Brandenburg eyaletinin toprakları 17 bin hektar büyüdü? Bu sorunun yanıtı eyaletin tapu kadastro kayıtlarını güncellemesinde yatıyor. Eyaletteki kadastro kayıtları 1900'lerin başında yapılan haritalara dayanıyordu. Ancak eyalet yönetimi de tıpkı diğer eyaletler gibi elektronik harita sistemlerine geçme kararı aldı. „Alkis“ adı verilen yeni elektronik harita sistemlerine geçiş için yapılan ve en modern teknolojilerin kullanıldığı yeni harika hesaplarında Brandenburg eyaletinin topraklarının 17 bin hektar küçük hesaplandığı ortaya çıktı ve yüzölçümü hesapları son rakamlara göre güncellendi.

ALMANYA DAHA DA BÜYÜYECEK

Brandenburg Eyaleti’nin topraklarının büyümesinin eyaletin bütçeden aldığı paya bir katkısı olmayacak. Zira Almanya'da eyaletlerin „Landesausgleich“ denilen federal bütçeden aldıkları pay toprak büyüklüğüne göre değil nüfus büyüklüklerine ve nüfus yoğunluğuna göre hesaplanıyor. „Spiegel Dergisi’nde yayınlanan habere göre Almanya'nın toprakları daha da büyümeye devam edebilir, zira tıpkı Brandenburg gibi, Bavyera, Saksonya ve Berlin eyaletleri de yeni elektronik haritalama sistemine geçiş yapacak ve bu eyaletlerin arazi kadastroları yeniden ölçülecek.

Editör: TE Bilişim