Gürcistan'ın bağımsız cumhurbaşkanı adayı Salome Zurabishvili, 2 Ekim 2018'de, Ninotsminda' da, seçmenlerle yaptığı toplantı sırasında, özellikle  Samtskhe-Javakheti'de yaşayan Ermenilerle görüştüğünde şu ifadeleri kullandı  “Daha önce, vatandaşlık sadece cumhurbaşkanının kararı ile verilirdi ve bir cumhurbaşkanı (Mikhail Saakaşvili) bir çok  Türk’e vatandaşlık verdiği halde, size vatandaşlık vermedi”. 

Buna rağmen,  Salome Zurabişvili, Gürcü pasaportu  alan Türklerin genellikle Türkiye’nin etnik olarak Gürcü olup, kendi kökenlerinin farkında olan Türkiye vatandaşlarının olduğunu söylemedi. Olaydan sonra Gürcistan’ın  15 sivil toplum örgütü, bu ifadelerin kabul edilemez olduğunu, zira düşmanlığın ve etnik çatışmaların kışkırtılmasına katkıda bulunduğunu belirtti. 

Bunun yanında unutulmaması gereken husus, cumhurbaşkanı adayı ve olası Gürcistan cumhurbaşkanının  (Salome Zurabivili’nin şansları oldukça yüksek) bu ifadeleri  Gürcistan için ve uluslararası transit projeleri için stratejik öneme sahip bir bölgede sarf etmesidir. Komşuları Türkiye ve Azerbaycan ile dostane, karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler geliştiren Gürcistan'ın ekonomik kalkınmasına yönelik beklentiler bizzat   bu projelerle bağlantılıdır.

Bu transit projelerin Samtskhe-Javakheti'de, özellikle de burada yaşayan Ermenilerin istihdam fırsatları yaratmasına, bölgede yaşayan Ermeniler genellikle kendilerine milliyetçilik ve ayrılıkçılık  duygularına kaptırarak bu girişimlere karşı son derece düşmanca tavır sergilemektedirler. “Cavakh” ayrılıkçıları olan Ermenilerin bizzat kendileri,  Gürcistan ekonomisi için hayati öneme sahip olan transit projelerine nasıl  karşı  koyabileceklerini açıkça beyan ediyorlar.

Nitekim,  Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun 2017 sonbaharında büyük bir törenle  açılmasının ardından Ermeni milliyetçi ve “Cavah” ayrılıkçısı Vahagn Çahalyan, Ermenilerin bu projenin uygulanmasını mümkün olduğunca engellediklerini itiraf etti.

Çahalyan tutumlarını, Yerel seçimleri kazanmak için verdiğimiz mücadelede  sloganlarımızdan biri “Akhalkalaki-Kars demiryolun HAYIR!”di. Fakat bunu hatırlamak ve ilerlemek gerekiyor. Şimdi ne yapılabileceğini düşünmeliyiz”  diye ortaya koymuştu.

Ve ne yazık ki ayrılıkçılar kendi eylemlerini yapabiliyorlar. Gürcistan cumhurbaşkanlığı adaylarının oyuna getirerek, onları sorumsuz ve Gürcistan çıkarlarına ters açıklamalar vermeye zorluyorlar. Demek ki,  Salome Zurabişvili Cavaheti  Ermenilerine verdiği sözleri yerine getireceği halinde, onlar gerçek hedeflerine ulaşa bilecek  ve Gürcü siyasetçilerin eli ile Gürcistan devletini yok etmeye başlayacaklar.

Bu arada Azerbaycan ve Türkiye, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü koşulsuz olarak desteklemekte, Gürcü topraklarının işgalinin derhal sonlandırılması  ve Gürcü mültecilerin geri dönüşünü savunuyorlar. Gürcistan ekonomisi için Türkiye ve Azerbaycan ile işbirliği hayati önem taşımaktadır.
Gürcistan'ın “Sakstat” Ulusal İstatistik Servisi'ne göre, 2018 başında doğrudan yabancı yatırım hacmi 1861,9 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda Gürcistan'da yatırım liderleri toplam yatırımın yaklaşık% 41'ini elinde tutan Azerbaycan (482.1 milyon dolar) ve Türkiye’dir (279 milyon dolar).

Gürcistan'ın dış ticaretine gelince, burada da Türkiye, ülkenin ana ve dış ticaret ortağıdır. 2017 yılında Gürcistan'ın ticaret cirosu 1,58 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Azerbaycan ile yıllık ticaret cirosu 881 milyon dolar. Azerbaycan’ın, Gürcistan'ın enerji ve ekonomik güvenliğinin gerçek garantörü olmaması unutmamak gerekir. 

Böylelikle, anti-Türk ve Azerbaycan karşıtı sorumsuz  ifadeler kullanan  Gürcü politikacılar Gürcistan'ın çıkarlarına karşı tehlike oluşturmaktadırlar.

Vladimir Çxvediani,

Siyaset Bilimci

Editör: TE Bilişim