~~Türkiye’deki Schengen üyesi AB üye ülke konsoloslukları yarından itibaren Vize Bilgi Sistemini (VBS) kullanmaya başlayacak. Schengen üyesi AB üye ülkelerinin vize bilgilerini paylaşmasına imkân sağlayan merkezi bir veri tabanı olan VBS ile birlikte, Schengen vizesi başvurularında yeni bir dönem de başlamış olacak. VBS kapsamında, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu üçüncü ülke vatandaşlarının, başvuru yaparken parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verilerini, Schengen vize başvuru formunda sağladıkları verilerle birlikte ilgili birimler ile paylaşması talep ediliyor. Sistem dahilinde 5 yıl içerisinde yapılacak müteakip vize başvurularında, VBS’ye kayıtlı önceki başvurularda verilmiş olan biyometrik verilerden yararlanılması öngörülüyor. Türkiye’de yarından itibaren uygulamaya geçecek VBS, AB tarafından Ekim 2011 tarihinden bu yana Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Batı Balkanlar gibi farklı coğrafyalarda uygulanmakta. VBS ile başta 3 aya kadar olan kısa süreli vize başvuruları olmak üzere, vize prosedürlerinin kolaylaştırılması, vize başvuru noktalarının artırılması, Schengen vizesi başvurularında önceden yaşanan suistimaller ile mücadele edilmesi ve vize başvurucularının kişisel verilerinin korunması hedefleniyor.


İKV: “TÜRK VATANDAŞLARININ SCHENGEN VİZE BAŞVURULARINDAKİ SIKINTILARIN GİDERİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”


İktisadi Kalkınma Vakfı yaptığı yazılı açıklama ile yeni düzenlemenin Türk vatandaşlarının AB üye ülkelerine seyahat ederken karşılaştığı sıkıntıların giderilmesinde önemli bir adım olacağını belirterek, "İKV olarak, yürürlüğe girecek olan VBS’nin doğru uygulanması halinde, 30 yılı aşkın bir süredir devam eden Türk vatandaşlarının AB üye ülkelerine seyahat ederken karşılaştığı sıkıntıların giderilmesinde önemli bir adım olacağı kanısındayız. Bu yeni sistemin özellikle ilk defa vize başvurusunda bulunmak üzere seyahat edeceklerin bu seyahatlerinin kolaylaştırılmasına katkı sağlayacak ve uzun süreli ve çoklu-giriş vize başvurusunda bulunan kullanıcıların, iyi niyet (bona fide) statülerinin daha kolay bir şekilde tespit edilmesi suretiyle, bu kişilere uzun süreli ve çoklu giriş imkânı sağlayan vizelerin verilmesini kolaylaştıracak. Yeni sistemle ayrıca vize için başvuru yapılabilinecek noktaların sayısındaki artış ile birlikte, ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan vize başvurucularının mağduriyetlerinin giderilecek ve başvuru yapan kişilerin veri güvenliklerinin artırılacağına inanıyoruz" denildi.


İKV açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Söz konusu sisteme uyumun 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrasında resmiyet kazanan Türk Vatandaşlarına yönelik Vize Serbestliği Yol Haritasının bir gerekliliği olduğunu hatırlatmak isteriz. Söz konusu Yol Haritası’nın Birinci Bloğunu oluşturan “Belge Güvenliği” kapsamında, VBS dahilinde öngörülen uygulamaya Türkiye’nin uyumu talep edilmektedir. VBS’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye, vatandaşlarının AB üye ülkelerinde vizesiz seyahatine ilişkin öngörülen bir kriteri de yerine getirmiş olacaktır.


Hiç şüphesiz Eylül 2014 itibariyle VBS’nin ülkemizde yürürlüğe girmesi ne vizesiz seyahat anlamına gelmekte; ne de vizesiz seyahatin önünde yeni bir engel teşkil etmektedir. AB’nin dünyanın farklı coğrafyalarında halihazırda uyguladığı bu sisteme Türkiye’nin de dahil edilmesini, bir standartlar bütününü temsil eden Schengen’in, ülkemiz özelinde uygulanma alanında yaşanan sıkıntıları ve oluşan mağduriyetleri gidermesi adına atılmış önemli bir adım olarak görmekte fayda vardır".


VBS'NİN FAYDALARI


VBS kapsamında Schengen vizesine başvuran üçüncü ülke vatandaşlarının biyometrik verilerinin sisteme kaydedilmesi ile birlikte, 5 yıl içerisinde yapılacak vize başvuruları, verilmiş olan biyometrik veriler dikkate alınarak işleme tabi tutulacak. Bu da, ilk defa vize başvurusunda bulunmak üzere seyahat edeceklerin bu seyahatlerinin kolaylaştırılmasına katkı sağlayacak.


VBS’ye kayıtlı daha önce alınan vizelerin kanuna uygun bir şekilde kullandığına dair mevcut bilgiler sayesinde, uzun süreli ve çoklu-giriş vize başvurusunda bulunan kullanıcıların iyi niyet (bona fide) statüsü daha kolay bir şekilde tespit edilecek ve bu kişilere uzun süreli ve çoklu giriş imkanı sağlayan vizelerin verilmesi kolaylaşacak.
VBS kapsamında, vize için başvuru yapılabilecek noktaların sayısında artış ve çeşitlilik sağlanacak. Bu da, özellikle geniş yüzölçümüne sahip ülkelerde vize başvuruları için önceden yurtiçinde yapılması gereken şehirlerarası seyahatlerin ve buna bağlı masrafların ortadan kalkmasına imkân verecek.


Verilerin işlenmesi konusunda güvenli bir veri tabanı olan VBS ile, başvuru yapan kişilerin veri güvenliği korunacak. Başvuru yapan kişilere tanınan talep ve itiraz hakkı ile birlikte başvuruda bulunan kişi, verilerinin doğruluğunu da güvence altına almış olacak..

24.09.2014 16:38:48 TSI
NNNN

Editör: TE Bilişim