Çin mahkemesi, Şincan özerk bölgesinde çok sayıda kişinin öldüğü saldırılarda yer aldıkları iddiasıyla yargılanan 13 kişiye ölüm cezası verdi.

Bu kişilerden sekizi idam edilecek, ölüm cezaları askıya alınan beşi ise ömür boyu hapis yatacak.

Çin Devlet Televizyonu, dört kişinin de çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığını duyurdu.

Ülkede yayınlanan People's Daily gazetesinin haberine göre sanıklar; "terör saldırısı düzenlemek ve yönetmek", "patlayıcı kullanmak" ve "tehlikeli araçlarla kamu güvenliğini tehlikeye sokmak" gibi suçlardan yargılanmışlardı.

İstasyon ve pazar yerinde saldırılar

Nisan ayındaki ilk saldırıda eylemciler bıçaklarla ve patlayıcılarla Şincan özerk bölgesinin başkenti Urumçi'de bir tren istasyonuna saldırmıştı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in şehri ziyareti sırasında düzenlenen saldırıdada bir kişi ölmüş, 79 kişi yaralanmış, iki saldırgan da öldürülmüştü.

Mayıs'ta düzenlenen diğer saldırıda ise devlet medyasında yer alan haberlere göre Urumçi'de bir pazar yerine patlayıcılar atılmış ve iki araç halkın üzerine sürülmüştü. Dört saldırganla birlikte 39 kişi ölmüş, 90 kişi de yaralanmıştı.

İki saldırı sonrası bölgede yüzlerce kişi hapse girdi veya gözaltına alındı.

Şincan ve çevresinde geçen yıl boyunca devam eden çatışmalar ve çeşitli saldırılarda 200'den fazla kişi öldü.

Pekin yönetimi, olaylara karışanları "bölücü" ve "terörist" olmakla suçluyor.

İnsan hakları örgütleriyse polisin Uygurlara yaptığı baskıların ve Çin'in bölgede kadınların peçe takması gibi dini uygulamaları engellemesinin şiddete neden olduğunu belirtiyor.

Yetkililerin erişime sıkı kısıtlamalar koyduğu Şincan'da, resmi kurumlarca verilen haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulatmak zor.

Editör: TE Bilişim