Mısır'da, Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmed Şefik'in genel başkanlığını yaptığı Ulusal Hareket Partisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk adaylarının Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi olacağını açıkladı.

Partinin Genel Başkan Yardımcısı Yahya Kadri, başkent Kahire'de, Şefik'in, hakkında açılan davalardan beraat etmesi üzerine düzenlediği  basın toplantısında, "Şefik ve ekibi daha önce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi'nin adaylığına destek vereceğini açıklamıştı. Partinin ilk adayı Sisi'dir. Ancak Sisi aday olmazsa, cumhurbaşkanı adayı Şefik olur" ifadesini kullandı.

Şefik'in beraat etmesine ilişkin ise Kadri, "Bugün Şefik hakkında verilen beraat kararı, yerli yerinde bir karardır. Karar, Şefik'e oy vereceklere onun güvenilir ve onurlu bir adam olduğunu ispatlıyor. Şefik, önümüzdeki günlerde Mısır'a dönecek. Başsavcıya, Şefik'in adının 'ülkeye giriş yasağı bulunanlar' listesinden çıkarılması için dilekçe yazacağız" diye konuştu.

Mısır'da 3 Temmuz'da ordunun yönetime el koymasının ardından açıklanan yol haritasına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, anayasanın referandumla onaylanması ve genel seçimlerin yapılmasından sonra gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Ancak bazı kesimler, siyasi istikrarın sağlanabilmesi için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin parlamento seçimlerinden önce yapılması gerektiği görüşünü savunuyor.

Başbakan olmadan önce Sivil Havacılık Bakanı olarak görev yapan Şefik, İsmailiyye kentindeki "Ekşi Göl" çevresinde bulunan ve Pilotlar Derneği'ne ait yaklaşık 4 milyon dolar değerinde olan "40 bin metrekare araziyi zimmetine geçirmek, kara para aklama, kamu malına zarar verme, haksız kazanç elde etme ve görevini kötüye kullanmakla" suçlanmıştı.

Mısır kamuoyunda "Pilotlar arazisi" ve "Kara para aklama" adıyla da bilinen "Mali yolsuzluk" davasında yargılanan, devrik lider Hüsnü Mübarek döneminin son Başbakanı ve eski Cumhurbaşkanı adayı Şefik hakkında Kuzey Kahire Ceza Mahkemesi'nde beraat kararı verilmişti.

Duruşmaya katılmayan Şefik, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı Haziran 2012'den bu yana Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşıyor.

Editör: TE Bilişim