Soğuk savaşın ilk işaretleri olabilir! 

Rusya ile hava sahasını ihlal geriliminin ardından NATO’dan “Türkiye’ye asker gönederebiliriz” açıklaması geldi. Öymen bu gelişmenin soğuk savaş dönemine dönüş sinyali olabileceğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile başlayan gerilimin ardından yaptığı açıklamada,  “Güney sınırından gelebilecek tehditlere karşı müttefikmizi korumak için Türkiye’ye asker göndermeye hazırız” dedi. Stoltenberg, “Farklı yönlerden farklı tehditlerle karşılaşıyoruz. Çatışma, istikrarsızlık ve emniyetsizlik... Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana, kolektif savunmamıza yönelik en büyük takviyeyi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Stoltenberg, “Türkiye, NATO içinde güçlü bir müttefik. İkinci en büyük orduya sahip ülke. Türkiye kendini koruyacak güçte bir ülke. Ama biz desteğe her zaman hazırız. 48 saat içinde konuşlanma kapasitemiz var. İhtiyaç olursa Türkiye’yi korumak için Acil Eylem Gücümüzü sevk edebiliriz” ifadelerini kullandı. Bu gelişmeleri değerlendiren emekli Büyükelçi Onur Öymen, bunun soğuk savaşın ilk işaretleri olabileceğini söyledi. Öymen, “Bir defa NATO’nun Türkiye’ye asker göndermesi için Türkiye’nin bunu talep etmesi gerekiyor” dedi.

Daha önce neredeydi?

Onur Öymen şunları söyledi: “Vaktiyle NATO, Türkiye’ye Patriot füzelerini gönderdi. Bir ihtimal saldırı olursa bu saldırıyı defetmek için gönderdi. Şimdi bu sözleri bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’nin askeri açıdan bir saldırıya uğrama ihtimali olursa buna karşılık vermek için düşünüldü. Rus savaş uçağının sınır ihlali yapması durumunda Türkiye’nin bunu vurması halinde Rusya da Türkiye’ye karşı saldırıya geçerse biz buna karşı Türkiye’yi koruruz demek istiyor. 4 yıldır Suriye ihtilafı devam ediyorken Türkiye’ye asker göndermek neden kimsenin aklına gelmedi? Hatta gönderdikleri Patriot’ları bile geri çekiyorlar.  O bakımdan Rusya boyutuyla bakmak gerekir. Rusya’ya gözdağı olarak yorumlamak gerekir. Rusya’ya ‘Siz orada operasyonlar yapıyorsunuz, bilin ki orada meydan boş değildir’ deniyor. ‘Türkiye bizim müttefikimizdir, gerekirse biz o bölgede askeri varlığımızı gösteririz’ mesajı veriliyor. Rusya’nın Suriye’de oluşturduğu koridora ve askeri varlığa karşı biz de Türkiye adına askeri varlığımızı gösteririz anlamı taşır.”

Kılıç şakırdatma

 “Bu yaşananlar soğuk savaşın ilk işaretleri de olabilir” diyen Öymen şöyle devam etti: “Hazar Deniz’inde bulunan savaş gemisinden atılan füzeler bir tür gövde gösterisidir. Kendi savaş kabiliyetlerini göstermeye çalışıyor. Amerika nasıl Hint Okyanusu’ndan Afganistan’daki hedefleri vuruyordu, biz de ‘Hazar’dan vururuz, bizim gücümüzü hafife almayın, biz 3’üncü sınıf devlet değiliz’ mesajı veriyor. ‘Bizim de askeri kabiliyetlerimiz var. Bunu da hesaba katın’ demek istiyor. NATO, Suriye’de yaşanan gelişmelerin Rusya’nın çıkarları yönünde şekillenmesinden rahatsızlık duyuyor. Çünkü Rusların Tartus’ta büyük bir askeri varlığı var. Bunu telafi etmek için NATO kendi askeri varlığını hissettirmek istiyor. NATO, Rusya’ya ‘Orada istediğiniz oyunu oynayamazsınız’ mesajı veriyor.  ’Biz de bunun parçasıyız’ demeye getiriyorlar. Buna diplomaside ‘Kılıç şakırdatma’ denir.”

 

Kremlin: Hava saldırıları Türkiye’nin güvenliği için

Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Ankara ile Moskova arasında çıkan kriz sürerken, Rusya’dan çarpıcı bir açıklama geldi. İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberine göre, “Rusya, Türkiye ile iyi ilişkilerini sürdürmeyi umuyor” diyen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ülkesinin Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarının “aynı zamanda Türkiye’nin sınırlarının korunmasını amaçladığını” öne sürdü. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye’nin korunmasına destek olmak için yaptığımız eylemler, Türkiye’nin sınırlarını da kapsayan bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunuyor. Bu eylemlerin içinde Suriye’deki hava operasyonlarımız da var” dedi.

Editör: TE Bilişim