Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbeyle görevinden alınan ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin geçen ay yapılan ilk duruşmasında mahkemeye meydan okuması cuntayı kızdırdı. 
 
Askeri yönetimin savcıları Mursi'nin dosyasına her biri idamı gerektiren yeni iddialar ekledi. İddialardan birinin Mursi'nin iktidarı boyunca siyasi olarak mesafeli durduğu İran'a devlet sırlarını vermek olması şaşkınlığa yol açtı.  Mursi ve Müslüman Kardeşler Örgütü üyesi 34 kişiye yönelik yeni suçlamalar, "yabancı örgütlerle terörist eylemlerde bulunmak ve devlet sırlarını yabancılara vermek"  şeklinde.
 
Savcılar Mursi ve İhvan'ı Filistin'de Hamas, Lübnan'da ise Şii Hizbullah örgütüyle "terörist eylemler planlamakla" suçladı. Mursi'nin dış politika danışmanı İsam Haddad da İran Devrim Muhafızları'na devlet sırlarını vermekle itham ediliyor. Geçen ay " şiddet olaylarını körüklemek ve Aralık 2012'de karşıt göstericilerin ölümüne sebep olmak" iddiasıyla yargılanan Mursi ve İhvan üyelerinin duruşması 8 Ocak'a ertelenmişti. Mursi ayrıca 23 Aralık'ta Müslüman Kardeşler'in Mısır'ın sosyal ve ekonomik refahı programıyla ilişkilendirilen yolsuzluk suçlamalarından mahkeme önüne çıkarılacak. 
 
Mısırlı kaynaklar yeni suçlamaların, geçen ayki duruşmada mahkum gömleği giymeyen ve darbe yargısına "Cumhurbaşkanı benim. Yargılanmayı reddediyorum" diyerek meydan okuyan Mursi'ye gözdağı olduğu yorumunu yapıyor. İçişleri bakanlığı bu ay başında ailesi ve avukatlarının Mursi'yi ziayret etmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Mursi'nin oğlu Usame bu kararın arkasında babasının İskenderiye'deki Burc el-Arap hapishanesinden bilinmeyen bir yere götürülmesinin yattığını söyledi.


 

Editör: TE Bilişim