Kafkasya’nın Ormanlarını Yok Ettiler

Rusya’nın 50 milyar dolar para harcadığı olimpiyat tesislerinin yapımı esnasında Kafkas dağlarındaki eşsiz ormanlar doğa katliamına şahit oldu. Olimpiyat köyünün esnasında Soçi’nin Adler bölgesinde doğa katliamı yaşandı. Tesisler için alan ve yol çalışması yapan Rusya, yüzlerce hektarlık orman alanını tahrip etti. 2008 yılında yapımına başlanan tesis ve olimpiyat köyü çalışmalarında onlarca kişi hayatını kaybetmesine rağmen, bu olaylar medya tarafından örtbas edildi.

Her Şey Para Değil

Erdoğan’ın tepkilere aldırış etmeden, soykırımın yaşandığı Soçi’ye gidip, soykırıma ilişkin tek bir söz söylememesi, buna karşılık olimpiyatların açılışında “Bu tesislerin hazırlanmasında, Türk müteahhitlerin başarılı çalışmalarını, gayretlerini izledim. Aramızdaki ticaret hacmi iyi bir noktada. Hafif bir düşüş de olsa bunu toparlamamız mümkün” açıklamasında bulunması, Başbakanın paranın dini imanı olmaz sözünü hatırlattı. Başbakan’ın Müslümanların soykırıma uğradığı bir olayı bile paraya tahvil ederek geçiştirmesi, mağdurları incitti.

İntikam değil, adalet

Çerkesler, Rusya’nın Soçi kentinde Dünya Kış Olimpiyatları’nın yapılmasına karşı eylem yaptı. Reyhanlı Çerkes Derneği’nde açıklama yapan Çerkesler, Olimpiyatların Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleşmesini istemediklerini söyledi. Çerkesler, ‘Soçi’ye hayır’ pankartları açıp, Çerkesya bayrakları salladı. Türkçe ve Çerkesçe yazılı ‘Rusya Çerkes soykırımının hesabını verecek. İntikam değil, adalet istiyoruz’ denildi. Soçi’de ne oldu?

1763’ten 1864’e kadar Rusya’ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren Kafkas halkları, o yıla kadar milyonlarca şehit verdi. 21 Mayıs 1864’te çözümü sürgünde bulan Çarlık Rusya, başta Çerkesler olmak üzere tüm Kafkaslar’da zorunlu bir sürgün uygulaması başlattı. Sürgün esnasında zorbalıktan geri durmayan Rus ordusu, o dönem yaklaşık 1,5 milyon Müslüman’ı katlederek soykırım yaptı. 2 milyondan fazla insan ise yurdundan edilerek ölüme terkedildi. Olimpiyatların düzenlenmekte olduğu Soçi, katliamın ve sürgünün en yoğun şekilde yaşandığı yerlerden birisi konumunda. Çerkesleri en çok inciten de bu.

Soykırım oyunları

1,5 milyon Müslüman Çerkes’in soykırıma uğradığı, 2 milyondan fazlasının ise Anadolu’ya sürgün edildiği Soçi’de Ruslar tarihi kinlerini bir kez daha kustu… Soykırımın yapıldığı yere kasıtlı olarak devasa olimpiyat köyü yapan Rusya’nın ayağına giden Başbakan Erdoğan, Çerkeslerin taleplerine sırtını döndü.

Rahmi YOLCU

1,5 milyon Müslüman Çerkes’in katledildiği Soçi’de 2014 Kış Olimpiyatlarının düzenleniyor olması tüm dünyadaki Çerkesler tarafından protesto ediliyor. Yaklaşık 100 yıl süren bağımsızlık mücadelesinin ardından 1864’te sürgün edilen 2 milyon Çerkes’in torunları, geçtiğimiz gün Soçi’de başlayan olimpiyatlara tepkili.

Çerkesler Tepkili

İstanbul’daki Çerkezler aylardır Rus Konsolosluğu önünde protesto gösterileri yapıyor ve 1936 Berlin Olimpiyatlarıyla kıyasladıkları kış oyunları vesilesiyle tarihi Soçi gerçeğinin dünyaya duyurulmasını talep ediyorlar. Çerkez dernekleri atalarına yapılan haksızlığın tarihin karanlığına gömülmemesi ve gelecek nesillere aktarılması için çaba harcıyor. 100 yıl boyunca sistemli bir soykırıma tabi tutulan Müslüman Çerkesler, Rus işgali altındaki Kafkas topraklarında Batılıların hiçbir şey olmamış gibi oyunlar düzenlemesine karşı çıkıyor.

Başbakan Tepkiye Rağmen Rusya’da

7 Şubat’ta açılışı yapılan Kış Olimpiyatlarına tüm tepkilere Başbakan Erdoğan’da katıldı. Çerkes dernek ve vakıflarının Türkiye’nin Soçi’yi boykot etmesini istemesi Hükümet nezdinde herhangi bir sonuç vermedi. Boykot çağrılarına kulak tıkayan Erdoğan, soluğu Vilademir Putin ile birlikte Soçi’de aldı. Başbakan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile ayrıca özel bir görüşme yaptı.

Holokost’u Sahiplen,Çerkesleri Sahipsiz Bırak

Holokost (Yahudi Soykırımı) iddialarını sahiplenen, bu amaçla yapılan anmalara önayak olan Hükümet, Ruslarının Çerkeslere uyguladığı soykırımı görmezden geldi. Holokost için Hükümet’in üst düzey yetkilileri tarafından ardı ardına anma mesajları yayınlanırken, Çerkes Soykırımı için en ufak bir tepki yok.

Milyonlarca Mağdur

Kafkasya’yı ele geçirmek için 100 yıl boyunca savaşan Rusya, bu süre zarfında milyonlarca Kafkasyalıyı katletti milyonlarcasını yurdundan sürdü. 1,5 milyon Çerkes Soçi’de katledilirken, 21 Mayıs 1864’te sürgüne gönderilen 2 milyonu aşkın Çerkes Osmanlı’ya sığındı. O günden bugüne öz vatanlarına dönme isteği içerisinde olan Çerkes ve diğer Kafkas halkları, vatanlarının Rus işgaline karşı savunuyor.

Asimilasyon Sürüyor

Milyonlarca Çerkes’i katleden Rusya, günümüzde de aynı zulmü devam ettiriyor. Hâlâ Kafkas coğrafyasında bulunan Çeçen, Çerkes, Abaza, Oset, Dağıstan, Nogay, Karaçay, Kabartay, Balkar halkları Rusya tarafından yoğun bir baskı altında tutuluyor. Din, dil, ırk ve kültürlerini yaşamak noktasında ciddi bir asimilasyona tabi tutulan halklar bazı bölgelerde direnişlerine devam ediyorlar.

 

Doğa Katliamı Yapıldı, Onlarca Kişi Öldü

Rusya’nın 50 milyar dolar para harcadığı olimpiyat tesislerinin yapımı esnasında Kafkas dağlarındaki eşsiz ormanlar bir doğa katliamına şahit oldu. Tesisler ve olimpiyat köyünün esnasında Soçi’nin Adler bölgesinde doğa katliamı yaşandı. Tesisler için alan ve yol çalışması yapan Rusya, yüzlerce hektarlık orman alanını telef etti. 2008 yılında yapımına başlanan tesis ve olimpiyat köyü çalışmalarında onlarca kişi hayatını kaybetmesine rağmen, bu olaylar medya tarafından örtbas edilmeye çalışıldı.

Çerkesler Soçi Olimpiyatı’nı protesto etti

İntikam değil adalet

Çerkesler, Rusya’nın Soçi kentinde Dünya Kış Olimpiyatları’nın yapılmasına karşı eylem yaptı. Reyhanlı Çerkes Derneği’nde açıklama yapan Çerkesler, Olimpiyatların Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleşmesini istemediklerini söyledi.

Reyhanlı Çerkes Derneği Başkanı Uğur Pihava, Soçi’nin Çerkeslerin önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu, bu yüzden atalarının kanı ve kemikleri üzerinde olimpiyat yapılmasını kesinlikle istemediklerini söyledi. Pihava, “1763-1864 yıllarında, 100 yılı aşkın sürede Rus savaşında, dengesiz güçlerin hakim olduğu ortamda Çarlık Rusya’sı tarafından uygulanan soykırım ve ardından gelen sürgünle 1,5 milyon Çerkes Osmanlı coğrafyasına sürüldü” dedi. Soçi’nin Çerkeslerin tarihi başkenti olduğunu ifade eden Pihava, “1861 yılında Çerkesler Soçi’de son milli meclislerini kurmuşlardır. Rusya Federasyonu 2007 yılında olimpiyat komitesinden aldığı bu yetkiyle Soçi kentinde, Çerkeslerin tarihi başkentlerinde tarihi topraklarında yaptığı soykırımı ve ardından gelen 1.5 milyon Çerkesi Osmanlı topraklarına sürerek günümüzde bu olimpiyatlarla bu soykırım ve sürgünü inkar ve izolasyon yoluna gitmiştir” ifadesini kullandı. Pihava, “Çerkesler 7 Şubat’ı unutmayacaktır. Çerkesler Soçi’de 500 binin üzerinde bir kıyım ve 1.5 milyon insanın dünyanın 50 ülkesine sürülmüş dağılmış vaziyetiyle yaşamlarını sürdürmektedirler. Çerkesler anavatanlarından vazgeçmiş değiller. Bugün dünyanın 50 ayrı ülkesinde yaşamakla birlikte yüzde 80’i Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bugün Almanya’da, Amerika’da, Ürdün’de, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde Çerkesler Soçi Olimpiyatları’na tepkilerini sürdürmeye devam etmektedirler. Soçi bizim asla kabul edemeyeceğimiz, Çerkeslerin kanı ve kemikleri üzerinde Rusya’nın yapacağı bu kış olimpiyatlarını asla unutmayacağımız bir başkentimizdir. Soçi’den asla vazgeçmeyiz” dedi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay’ın Reyhanlı ilçesine sığınan Suriyeli Çerkes Lina Zekeriya Şaguş da, “Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları’nı protesto ediyoruz, orada olimpiyat istemiyoruz” dedi. Çerkes çocukları, atalarının kemikleri ve kanı üstünde yapılan bu olimpiyatı asla unutmayacaklarını söylediler.

Editör: TE Bilişim