Rusya: Doğu Guta'da sivillerin tahliyesi için açılan koridor top atışına tutuldu

Rusya Ordusu, 5 saatlik ateşkes ilan edilen Doğu Guta'da sivillerin tahliyesi için açılan insani koridorun top atışına tutulduğunu bildirdi.

Duvar'da yer alan habere göre, Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde insani koridor açılması için bugün sabah ilan edilen ateşkesin ardından Rusya Ordusu’ndan açıklama geldi. 

Açıklamada “Ceyşül İslam örgütleri insani koridoru top ateşine tutulduğu için siviller Doğu Guta’dan ayrılamıyor” bilgisine yer verildi.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği son dakika habere göre, Esad rejimi, ateşkes ilanına karşın Doğu Guta'ya saldırdı. Rejim ve Rusya'nın bombardımanı altında olan bölgede son günlerde 500'den fazla insan yaşamını yitirdi.

Suriye'de başkent Şam kırsalında bulunan Doğu Guta'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla bölgede yerel saatle 09.00 ve 14.00 arasında saldırılara ara verilmesi bu sabah uygulamaya başlanmıştı. Ancak son dakika habere göre, Esad ejimi, ateşkes ilanının ardından Doğu Guta'ya saldırdı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta'da "insani mola" talimatı verdiğini belirterek, "Söz konusu talimat doğrultusunda sivil kayıpların yaşanmaması için yarından itibaren Doğu Guta'da her gün saat 09.00 ila 14.00 arasında insani mola verilecek" dedi.

BMGK, iki gün önce Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'da ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. Kararda insani yardımların Suriye geneline güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir şekilde ulaştırılabilmesi, ağır hasta ve yaralıların tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan gecikmeden çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

Editör: TE Bilişim