Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde ilerleyen Astana süreci çerçevesinde TSK’nin 12 gözlem noktasının bulunduğu, Ankara destekli ÖSO’ya bağlı güçlerin de etkin olduğu bölgeye Suriye ordusundan üst üste operasyon sinyalleri geliyor. Muhalif kaynaklar, ordunun bölgeye dün top atışı düzenlediğini duyurdu.

Lavrov geliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da 13-14 Ağustos tarihlerinde yapacağı dün açıklanan Türkiye ziyaretinin başlıca gündemlerinden birisinin İdlib olması bekleniyor. Ankara, geçen ayın sonunda yapılan Astana formatındaki görüşmelerde İdlib’e yönelik bir operasyonu kabul etmeyeceği mesajı vermişti.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye Danışmanı Jan Egeland’dan da, Astana’nın garantör ülkelerine İdlib’de milyonlarca insanı etkileyebilecek bir çatışmanın engellenmesi çağrısı yükseldi. Egeland, olası bir çatışma durumunda Türkiye’den sınırlarını açmasını ve kaçan sivilleri kabul etmesini talep edeceklerini duyurdu. BM yetkilisi, bölgede 4 milyonu aşkın sivil bulunduğunu, bölgenin kan gölüne dönmesinden kaçınılması için diplomatlarla askeri yetkililerin bir anlaşmaya varmasını umduğunu söyledi.

Suriye hükümetinin geçen ay ülkenin kuzeyi ve kuzey doğusu için müzakerelere başladığı PYD’den ise “Şam’la görüşmelerde özerklik konusunda ihtilaf yaşandığı” mesajı geldi. Ankara’nın terör örgütü saydığı PYD’nin yöneticilerinden Salih Müslim, AFP’ye verdiği demeçte “kendi önerdikleri ademi merkeziyetçi model karşısında Şam’ın direnç gösterdiğini” savundu.

Çekya’dan Şam ziyareti

Çekya’nın sosyal demokrat Dışişleri Bakanı Jan Hamacek’in dün Şam’ı ziyaret ettiği bildirildi. Prag, Hamacek’in Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile Suriye’de tutuklu bulunan iki Alman aktivist hakkında görüştüğünü duyurdu. Tutuklu Almanların Prag’a teslim edileceği açıklandı. Çekya, Suriye’yle diplomatik ilişkilerini sürdüren tek Avrupa Birliği ülkesi konumunda.

Editör: TE Bilişim