Suriye'de 4'ü yeni doğan bebek, 5'i çocuk olmak üzere 9 kişinin daha aşırı soğuklar nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, 4'ü yeni doğan bebek olmak üzere 9 çocuğun aşırı soğuklar nedeniyle öldüğü açıklandı.

Açıklamada, "Halep'in el-Meyser bölgesinde 1 çocuk, Menbeç'deki mülteci kampında 4 yeni doğan bebek, Humus'un el-Hula bölgesinde 2 ve el-Vair bölgesinde 1, güneyde ise el-Hara bölgesinde 1 çocuk olmak üzere 9 çocuğun aşırı soğuk nedeniyle yaşamını yitirdiği tespit edildi" ifadeleri kullanıldı.

Dün de, Halep ve Humus'ta 2 çocuk aşırı soğuklar nedeniyle ölmüştü.

Bölgedeki doktorlar, soğukların şiddetini artırması nedeniyle toplu ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise, acil yardım çağrısı yapmıştı.

Toplu ölümler uyarısı

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) Başkanı Fadıl Abdulgani, çetin kış şartlarının ülke içinde toplu ölümlere yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Abdulgani, çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılarak ülkenin başka bölgelerine göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin büyük bölümünün, derme çatma çadırlarda yaşadığını belirterek, açlık ve şiddetli soğuklar nedeniyle toplu ölümlerin yaşanmasından endişe ettiklerini söyledi. 

Ülke içinde ve dışında Suriyeli sığınmacıların sayısının 9 milyonu aştığını belirten Abdulgani, yaklaşık yüzde 45'i çocuk olan bu nüfusun, etkisini hissettiren zorlu kış şartları nedeniyle zor durumda kaldığını, özellikle kadın ve çocukların hayati tehlike altında olduğunu kaydetti. 

Savaş nedeniyle evleri yıkılan ya da bombardıman altında kalan Suriyelilerin, ülke içinde başka bölgelere sığındığına işaret eden Abdulgani, şunları söyledi:

"Rejimin bombardımanı sonucu aralarında ev, cami, okul ve kiliselerin de bulunduğu yaklaşık 800 bin bina yıkıldı. Bize göre rejimin ablukası altındaki bölgelerde bulunan herkes sığınmacı durumunda. Şam kırsalında yaklaşık 2 milyon, Halep'te 1.6 milyon, Humus'ta 1.1 milyon sığınmacı var. Bombardımanın devam etmesi zaten temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorlanan halk arasında açlıktan ya da soğuktan ölümlere yol açıyor."

BM, uluslararası yardım kuruluşları ve "Suriye Halkı'nın Dostları"nın bu trajik durum karşısında gerekli tepkiyi vermediğini savunan Abdulgani, "Suriye'ye giremedikleri için yardım sunamadıklarını belirtiyorlar. Peki Lübnan'ın Arsal ve Trablus bölgelerindeki kamplara, Ürdün'ün Ez-Zateri kampınada mı giremiyorlar?" dedi.

Suriyelilerin ülke dışında iskan edildikleri kamplarda da zor durumda olduklarını dile getiren Abdulgani şunları söyledi:

"Sığınmacı kamplarındaki çadırlarda ısınma sorunu var. Bazı çadırların durumu çok kötü. Ama Türkiye'deki sığınmacıların durumu, Türk hükümetinin gayretleri sayesinde diğer ülkelere kıyasla daha iyi. Gerek çalışma izinleri, gerek eğitim bakımından daha iyi durumdalar, bu fırsatlar diğer ülkelerde yok."

 

Editör: TE Bilişim