Suriye rejiminin muhaliflerin üzerine rastgele varil bombaları atması sonucunda en az bin 179 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) hazırladığı raporda, rejimin ülke genelinde muhaliflerin bulunduğu bölgelere bin 425 varil bombası atması sonucunda 240'ı çocuk olmak üzere bin 179 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, Suriye rejiminin, bazıları 500 kiloya kadar ulaşan varil bombalarının mümkün olduğu kadar fazla zarar ve tahribat vermesini sağlamak için varillerin içine TNT patlayıcının yanı sıra şarapnel etkisi yapması amacıyla kesici ve delici demir parçaları koyduğu ifade edildi.

SNHR'nin raporunda, rejimin varil bombasına yönelmesinin, füzelere göre çok daha ucuz olması ve büyük tahribat vermesinden kaynaklandığı kaydedildi.

Rejimin attığı varillerin patlaması sonucu ülke genelinde ev, okul, cami ve kiliselerin de aralarında bulunduğu en az 5 bin 400 binanın yıkıldığı bildirildi.

SNHR, rejime bağlı helikopterlerin pazar günü Halep'in değişik mahallelerine 10'dan fazla varil bombası atması sonucunda tamamı sivil 100'den fazla kişinin öldüğünü vurguladı.

SNHR Müdürü Fadl Abdulgani, rejimin bu tür silahları kullanması karşısında diğer devletlerin suskun kalmasının uluslararası insani hukukun birçok önemli ilkesinin çöküşüne neden olacağına işaret etti.

Editör: TE Bilişim