Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, “Suriye, ABD’nin ülkenin kuzeydoğusunda bir silahlı milis grubu kurma kararını kararlılıkla kınıyor. Bu adım, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir saldırı” dendi.

Bakanlık bu adımın ‘uluslararası hukukun ciddi bir ihlali” olduğunu da belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel'in, 22 Aralık 2017'de, IŞİD'in canlanmasını önlemek için Suriye'de sınır muhafız birlikleri kuracaklarını duyurmasının ve 400 PYD'liye verilen eğitimin tamamladığı haberinin ardından ilk adım geldi.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Suriye'nin kuzeyinde Sınır Güvenlik Gücü (BSF) adında 30 bin kişilik bir ordu kurulacağını söyledi.
Türkiye'nin tepki gösterdiği gelişmeye ilişkin Rusya ve Suriye'den ilk açıklamalar geldi.

ESED REJİMİ: EGEMENLİĞİMİZİ İHLALDİR

Esed rejimi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "ABD'nin Suriye'nin kuzeyine ordu kurma girişimi egemenliğimize küstahça bir saldırıdır" denildi.

RUSYA: ÜLTİMATOM GİBİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “ABD'nin tek taraflı, ültimatom benzeri Suriye'de ordu kurulmasına yönelik projesi, Türkiye ile Kürtler arasındaki ilişkilerde problem yaratabilir ve Afrin'deki durumun yatıştırılmasına yardımcı olamaz" dedi.

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Aynı dakikalarda Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan açıklama geldi. Bozdağ, Twitter hesabından şunalrı yazdı: 

"ABD'nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele için Türkiye yerine terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG ile işbirliği ve bunlara binlerce tır silah desteği ve şimdi de bu terör örgütlerine "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" kılıfı altında sözde terör ordusu kurdurması, ateşle oynamaktır. ABD'nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele gerekçesiyle PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG'ye bugüne kadar verdiği destekler ile bundan sonra atacağını ilan ettiği adımlar, dostluğa da,müttefikliğe de, model ortaklığa da, stratejik ortaklığa da sığmaz. Ülkemiz ve bölgemizin güvenliğini tehdit bu provokatif girişim karşısında Türkiye, ülkemiz ve bölgemizin güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri almaktan ve adımları atmaktan çekinmeyecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, ”Bir gece ansızın gelebiliriz.”

Editör: TE Bilişim