Soğuk havalar nedeniyle hayatını kaybeden Suriyeli çocuklara bir yenisi daha eklendi. Akdeniz'in doğu kıyılarında birkaç gündür etkili olan Alexa fırtınası nedeniyle meydana gelen dondurucu havada ölüm kalım mücadelesi veren bir Suriyeli sığınmacı ailenin 3 aylık bebeği Muhammed Raad hayatını kaybetti.

Soğuk nedeniyle yüksek ateş ve nefes darlığı çeken Raad'ın, hastaneye kaldırılırken yolda öldüğü ifade edildi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar bölgesine sığınan Raad ailesi, ölüm vakası ile ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınırken, akrabalarından Ebu Muhammed (55), "Bebeğin babası, bölge sakinlerinden ısınmak için bir soba istemişti. 5 gün sonra bir soba buldu ancak mazot olmadığı için yakamadı" dedi.

Pek çok dernek ve kuruluşun kendilerini ziyaret ettiğini belirten Ebu Muhammed, "Eğer bizi ziyaret eden kurumların sayısına bakacak olsaydık, şimdiye kadar zengin olurduk" diyerek tepkisini dile getirdi.

Öte yandan akrabalarının iddiasına göre, Raad ailesinin ismi BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yardım edilecek sığınmacılar listesinden silindi.

UNİCEF: 5 MİLYONU AŞKIN ÇOCUK TEHLİKE ALTINDA

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), çetin görülmemiş kış şartlarında yardıma muhtaç çocuk sayısının geçen yıla göre 4 kat arttığını ve bu çocuklara acilen yardım yapılması için faaliyetlerin hızlandırılmasını istedi.

UNICEF Sözcüsü Marixie Mercadoi yaptığı açıklamada, UNICEF'in tesbitlerine göre Suriye'de 5,5 milyon savunmasız çocuğun sert bir kışla daha karşı karşıya kaldığını bildirdi. 3 yıldır süren iç savaş nedeniyle yaşam koşullarının iyiyce zorlaştığı Suriye'nin içinde ve kamplarda yaşayan çocuk sayısının geçen yıla göre 4 kat arttığı belirtildi.

Geçen yıl Aralık ayında, Suriye içinde 1,15 milyon çocuğun krizden etkilendiğini, 232 bin çocuğun ise komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında yaşadığını bildiren Mercado, bu yılın sonunda rakamların Suriye içinde 4,3 milyona, ülke dışında ise 1,2 milyona çıktığını ifade etti.

Mercado, UNICEF'in ekim ayı başından beri çocukları daha iyi şekilde donatmak için mümkün olduğunca hızlı davrandığını belirterek, çadırlara battaniyeler, plastik örtü, kışlık giyim ve hijyen kitlerinin dağıtıldığını bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre Lübnan'da 842 bin kayıtlı mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise Suriyelilerin sayısının 1 milyon 200 bini aştığını kaydediyor.

AFAD'DAN KIŞ YARDIMI

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kamplarda kalan Suriyelilerin soğuk hava şartlarından etkilenmemesi için önlemlerini artırdı.

AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin, Malatya'daki 22 çadırkent ve konteynerkentlerde 206 bin Suriye vatandaşı barınıyor.

Suriye'deki iç karışıklıkların ardından sığınmacılara kapılarını açan Türkiye, misafirlerinin başta barınma olmak üzere yiyecek, sağlık, güvenlik, eğitim gibi her türlü insani yardım ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.

Diğer ülkelerdekilerin ötesinde şartlara sahip kamplarda kalan Suriyelilerin, son günlerde şiddetini artıran soğuk havadan etkilenmemesi için de her türlü tedbir alınıyor.

400 bin battaniye dağıtıldı

Çadırkent ve konteynerkentlerde kalan her Suriyeli'ye ikişer olmak üzere 400 bini aşkın battaniye dağıtıldı. Başta çocuklar olmak üzere kaban ve mont dağıtımına da başlandı.

Öte yandan kamplarda karla mücadele ve temizlik ekipleri oluşturuldu.

 

Editör: TE Bilişim