~~Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Suriyeli sığınmacılara verilecek çalışma izniyle ilgili, "Geçici bir kimlikle yerli işgücünü tahrip etmeden, şu anda işçi bulmakta, işgücü temininde zorlanılan açık iş pozisyonlarına yerleştirilebilecekler. Bu pozisyonlarda bizim işçilerin yüzde 10'unu aşmayacak şekilde çok ince teknik bir çalışma yapıyoruz" dedi. Çelik, Suriyelilere yapacakları iş karşılığında ödenecek ücretlere ilişkin ise "Mevcut asgari ücretin altında kesinlikle olamaz. Çünkü öyle olursa yerli iş gücüne zarar verir" ifadelerini kullandı.

Çelik, bakanlığının 2015 bütçe görüşmelerinde CHP'li vekillerin Suriyelilere verilecek çalışma izni ile ilgili sorusunu yanıtladı. Suriyelilerle ilgili Göç İdaresi'nin çıkarmış olduğu bir yasa olduğunu hatırlatan Çelik, "O çerçevede bir yönetmelik çıkması gerekiyordu. O da yayımlandı. Şimdi Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var. Bunlara geçici, tanımlama kimliği diyebileceğim bir kimlik verilecek. Mevcut açık iş dediğimiz pozisyonlarda bizim işçilerin yüzde 10'unu aşmayacak şekilde çok ince teknik bir çalışma yapıyoruz. Bugüne kadar gelen Suriyelilerle ilgili de ağırlıklı şirket, işveren düzeyinde, iş ortaklığı şeklinde ağırlıklı olarak pasaportlu olarak geliyorlar ve onlarla bu şekilde iş gücü piyasasında bulunuyorlar. Ama henüz Suriyelilerle ilgili Bakanlar Kurulu kararı hazırlanmış değil. Hazırlandığı zaman çok daha ayrıntılı şekilde kamuoyuyla paylaşırız" dedi.

"Ülke insanımızı etkilemeyecek"

"Açık iş" kavramının ne olduğunun sorulmassı üzerine Çelik, "Şu anda işçi bulmakta, işgücü temininde zorlanılan bütün illerimize dönük açık işler var. Oraya dönük bir çalışmadır. Mevcut işgücümüzü, mevcut işgücü talebine, kendi ülke insanımızın vereceği cevabı etkilemeyecek bir çözüm arayışı içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

"Asgari ücretin altında olamaz"

Planın sadece güneydoğuda değil, bir çok ilde hayata geçirilebileceğine dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:

"Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bakanlar Kurulu'nda tartışılacak. Burada tüm iş gücü piyasası ele alınacak. Bunlar şu anda gidici misafir değil. Yakın zamanda gitmeyecekler. Bu da mevcut durumda kayıtdışılığı getiriyor. Kayıtdışılığın getirdiği rekabetle ücretlerde ciddi bir dalgalanma oluyor. Bunların tümünü ortadan kaldıran, asgari ücret bandını da koruyacağımız bir düzenleme olacak. Çünkü bilemiyoruz oradan gelenin mali durumu nedir. Belki asgari ücretin altında da çalışma durumu olabilir. O zaman bizim yerli iş gücümüzü olumsuz etkiler. Onu da yapmayacak şekilde bir düzenleme ihtiyacı var. Mevcut asgari ücretin altında kesinlikle olamaz. Çünkü o zaman yerli iş gücüne zarar verir."

"5-10 güne yetişir"

Çalışmanın 5-10 günlük bir sürede hazır olacağını, önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na ya da sonraki haftaya yetişebileceğini söyleyen Çelik, "Ama Bakanlar Kurulu bunu nasıl değerlendirir, nasıl kıstaslandırır o, tamamen Bakanlar Kurulu'nun kararı" dedi.

Editör: TE Bilişim