Kısmi ateşkesin devam ettiği Suriye’de El Kaide bağlantılı muhalifler, Halep’in güneyinde Suriye ordusuna ait Su-22 jetini düşürdü. 

Suriye devlet televizyonu SANA, orduya ait uçağın düşürüldüğünü doğruladı. Haberde, keşif uçağının karadan havaya bir füzeyle vurulduğu, uçaktan kendini fırlatan pilotu kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre; düşürülen uçağın pilotu Halid Said, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nin militanları tarafından yakalandı.

 

İlerleyen saatlerde ise El Kaide bağlantılı başka bir örgüt olan Ahrar'uş Şam, uçağı kendilerinin düşürdüğünü öne sürdü.

 

El Nusra Cephesi sosyal medyaya, pilotu yaralı halde gösteren video yükledi. Videoda bazı militanların, pilotun çevresinde “Utan kendinden, pis domuz” dediği duyuluyor. Militanları pilotu daha sonra İdlib sokaklarında dolaştırdı. 

 

Jetin ilk önce Rusya’ya ait olduğu iddia edilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise dün yaptığı açıklamada, Rus hava güçlerinin, Suriye uçağının düşürüldüğü bölgede operasyon düzenlemediğini söyledi. 

 

Suriyeli muhalifler, savaşın başladığı 2011’den bu yana birçok kez Suriye uçağını düşürmüştü. Son olayın ve Halep’teki çatışmaların, 27 Şubat’tan beri kısmen devam eden ateşkese zarar verebileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim