Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu (BMMYK) Temsilcisi Carol Batchelor, gelecek yıl Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının 1,5 milyonu bulacağını düşündüklerini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve BMMYK tarafından hazırlanan "6. Suriye Bölgesel Müdahale Planı" basın mensuplarıyla paylaşıldı. Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan BMMYK Temsilcisi Batchelor, planın bu sabah BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres tarafından Cenevre’de açıklandığını hatırlattı.

Suriye’deki durumun kötüye gittiğini ve hem Suriye içindeki hem de komşu ülkelerde mülteci durumundaki Suriyeliler için yardıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Batchelor, krize ilişkin yeni bir boyutun da Suriyelileri barındıran komşu ülkelerin yardıma ihtiyaç duyması olduğunu söyledi.

Gelecek yıla ilişkin ihtiyaçların geçen 2,5 yıla göre daha çok artacağını belirten Batchelor, 2014 yılının sonunda Suriyeli mülteci sayısının dünya genelinde 4,1 milyonu bulabileceği ve Suriyelilerin yüzde 75’inin yerlerinden edilebileceğini ifade etti. Batchelor, "Bu gerçekten bir trajedi. Suriye'de nüfusun çoğu yerlerinden edilecek. Bu nedenle BM'den 2,3 milyar doları Suriye'nin içi, 4,4 milyar doları komşu ülkelerdeki Suriyeliler için olmak üzere toplam 6,5 milyar dolar kaynak istedik. Çok güçlü bir uluslararası insani yardıma ihtiyaç duymaktayız" diye konuştu.  

Gelecek yıl Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının 1,5 milyonu bulacağını düşündüklerini ifade eden Batchelor, 5. müdahale planında istenen kaynağın yüzde 69'u sağlanırken, Türkiye'de bu rakamın sadece yüzde 37'de kaldığına işaret etti. 

Müdahale planı ile kampta kalan Suriyeliler, kamp dışında Türkiye, Irak, Ürdün, Lübnan ve Mısır’da kalan Suriyeliler ve son olarak da misafir eden ülkelerin karşılaştığı sorunları azaltmayı hedeflediklerini anlatan Carol Batchelor, mültecilerin yüzde 80'inin kamplarda kalmadığına dikkati çekti. 

Suriye halkı ve özellikle çocuklarının, bir gelecekleri olduğunu hissetmelerini garantiye almak istediklerini dile getiren Batchelor, BMMYK olarak komşu ülkelerin yükünü hafifletmek amacıyla tüm ülkelere Suriyelilere vize kolaylığı sağlamak konusunda çağrıda bulundu.

Batchelor, Türkiye hükümeti, Türk halkı ve AFAD’a misafirperverliğinden ötürü minnettarlığını ifade etti.

Türkiye'nin Suriyelileri barındırmada takdire şayan bir liderlik rolü üstlendiğinin altını çizen Carol Batchelor, 2011 yılında Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin kamplarda ya da akrabalarında kaldığını ancak zaman içinde insanların yorulduğunu, çok daha fazla sayıda kişinin geldiğini, böylelikle Türkiye'de durumun değiştiğini anlattı. 

Batchelor, müdahale, dayanışma ve Türkiye'ye ayrılan kaynağın bu değişikliklerle parallellik göstererek daha fazla artmasını umduklarını kaydetti.

AFAD Genel Müdürü Fuat Oktay da "Suriyelilerin kaldığı kamplara" ilişkin bir soruyu cevaplandırırken, Türkiye'deki kamplarda ilk değil üçüncü kış hazırlığının yapıldığını vurguladı ve konuya ilişkin gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.
 

 

Editör: TE Bilişim