İsrailli askeri yetkililer, ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıması bağlamında Filistin topraklarında artabilecek gerilim dahil her türlü senaryoya hazır olduklarını duyurdu. Trump kararını açıkladı ve Filistin'i İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdığını açıkladı.

Türkiye saati ile 21.00'de açıklama yapan ABD Başkanı, "Ve bugün yeni bir yaklaşımı başlatıyoruz. 1995’te Kongre Kudüs elçilik yasasını kabul etti ve elçiliği Kudüs’e taşıma tavsiyesinde bulundu. Ancak 20 yıl boyunca bütün eski Amerikan başkanları bu yasayı uygulamamayı tercih etti. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımama kararını tercih etti. Aynı formülü uygulayarak farklı bir sonuç alınama. Bu nedenle Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıyorum" açıklamasını yaptı.

Trump tarihi kararı böyle imzaladı:

ABD Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü “İsrail'in başkenti” olarak tanıma ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı verme adımı karşısında Filistinliler de Batı Şeria'da “üç gün öfke” ilan etti.

Bu, Batı Şeria'da en az üç gün protesto düzenleneceği, İsrail askerlerinin müdahalesiyle şiddetli çatışmalar çıkabileceği anlamına geliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Konricus, "Durumu izliyoruz ve çeşitli senaryolara hazırız" dedi.

Trump, seçim kampanyası sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Trump'ın dün niyetini açıklamak için telefonda görüştüğü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve küresel güvenliği, istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyarmıştı. Trump, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

ABD DIŞİŞLERİ’NDEN KUDÜS’E SEYAHAT ETMEYİN UYARISI

ABD Dışişleri tüm diplomatik misyonlara telgraf gönderdi. Telgrafta 20 Aralık'a kadar Kudüs ve Batı Şeria'ya zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin uyarısı yapıldı.

TBMM’DEN FİLİSTİN BİLDİRİSİ

TBMM Genel Kurulu'nda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı siyasi parti gruplarının hazırladığı ortak bildiri okundu.

Bildiride, "TBMM'nin girişimi kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi"dünya kamuoyuna ilan edildi.

İşte 4 partinin de imza attığı o bildiri:

Editör: TE Bilişim