Trump, Türkiye'yi de tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekilme konusuna dair açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Trump, "ABD'nin 30 gün destek vermek için Suriye'de olması gerekiyordu ve bu yıllar önceydi. Görünürde hiçbir amacı olmayan bir savaşın içine giderek daha derinlemesine girdi. Kaldık ve bir hedef olmaksızın savaştık. Washington'a geldiğimde DEAŞ bölgede kontrol edilemez hale gelmişti. Biz hızla çoğunluğu Avrupa'dan olmak üzere, binlerce DEAŞ'lıyı yakalamak da dahil DEAŞ'ı yüzde 100 yok ettik. Fakat Avrupa onları geri istemedi ve 'onları siz almalısınız Amerika' dediler. Bense, 'Hayır! Biz size büyük bir iyilik yaptık, şimdi bizden onları ABD'nin büyük maaliyetlerle hapishanelerde tutmasını istiyorsunuz. Yargılamanız için buyurun hepsi sizin. Avrupa ülkeleri her zamanki gibi yine 'hayır' dediler. ABD'nin NATO'da, ticarette, her şeyde 'enayi' olduğunu düşünüyorlar. Kürtler bizimle birlikte savaştı, ama bunun için de büyük para ve ekipman sağlandı. Çoğu kabile ve onlarca  yıldır Türkiye ile savaşıyorlar. 

3 yıl boyunca bu savaşı önledik, ama artık bu sonu gelmeyen, saçma savaşlardan çekiliyoruz ve askerlerimizi evine geri getireceğiz. Bizim faydamıza olan savaşlara katılacağız ve sadece kazanmak için savaşacağız. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler durumun ne getireceğini çözmek zorundalar ve yakalanan ‘komşuları’ DEAŞ’lılarla ne yapacaklarını belirlemeliler. Hepsi DEAŞ’tan nefret ediyor ve yıllardır düşmanlar. Biz onlardan 7000 mil uzaktayız ve eğer tekrar yakınlarımıza gelirse DEAŞ’ı yine ezeriz" dedi. 

TRUMP'TAN TEHDİT DOLU AÇIKLAMA: TÜRKİYE SINIRINI AŞARSA, EKONOMİSİNİ YOK EDERİM

Akşam saatlerine doğru Trump'tan gelen ikinci açıklama ise bu defa Türkiye'yi hedef aldı. Trump, tehdit dolu açıklamasında "Türkiye sınırını aşarsa, ekonomisini yok ederim" dedi.

BEYAZ SARAY 'DESTEKLEMEYECEĞİZ' DEDİ

Beyaz Saray'ın bugün yazılı olarak yaptığı açıklamada, "Bugün Başkan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı bir operasyon gerçekleştirecektir. ABD hava kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve katılmayacaktır.

ABD hükümeti, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yakalanan DEAŞ'lı teröristlerin geri gelip kabul edilmesi konusunda baskı yapacak, ancak onları istemeyecek ve kabul etmeyecektir. ABD yıllarca bu kişileri tutmayacaktır ve ülkeye büyük maaliyeti olacaktır. Türkiye artık Kuzey Suriye'de yakalanacak her DEAŞ'lı teröristlerden sorumlu olacaktır." ifadelerine yer verilmişti. 

ABD ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi karşısında bulunan Suriye’nin Haseke iline bağlı terör örgütü PKK/PYD kontrolündeki Resulayn'ın batısında yer alan ABD üssü ve Resulayn ilçe merkezinin batısında yer alan Tel Halef köyündeki ABD üssü boşaltıldı. ABD üssündeki malzemelerin kamyonet ikap türü araçlara yüklenerek bölgeden götürüldüğü gözlendi. ABD askerleri ise zırhlı araçlarla üs bölgesini terk etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TEHDİTLERİNİ DAHA FAZLA KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Sırbistan ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "Akşamki görüşmemizde sonra bölgede Trump'ın belirttiği gibi çekilme olayı başlamış vaziyette. Buradaki karşılıklı muhataplar çalışmaları yürütecekler. Başkan Trump bu konudaki talimatını vermişti, çekilmeyi emretmişti fakat bu biraz gecikti. ABD'li ve bizim heyetler görüşmelerini yapıyorlardı. Bu görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Bizim verilmiş bir sözümüz var; bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Terör örgütlerinin bu tehditlerini daha fazla kabul etmemiz asla mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim