ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz yıl her sene ABD başkanlarının verdiği iftar yemeğini adetlerin aksine vermemişti. Bu sene tekrar iftar yemeği veren Trump, sınırlı sayıda Müslümanı, Beyaz Saray’da verdiği iftar yemeğinde ağırladı. İftar yemeği sırasında konuşan Trump, Ramazan ayının güzelliklerini sıraladı ve Orta Doğu’da barış için çağrıda bulundu.

Trump, iftar yemeğine katılan konuklara yaptığı konuşmasında “Barış ve adalet için dua edelim. Bu değerler bizlere parlak ve refah dolu bir gelecek için Tanrı’yı onurlandıran ve gücünü ortaya koyan rehberler olsun” ifadelerini kullanarak iftarın dünyada bulunan en büyük dinlerden birinin kutsal geleneği olduğunu ifade etti.

Ancak daha önce verilen iftarların aksine bu sefer birçok müslüman sivil toplum kuruluşu yemeğe davet edilmedi ve davetliler ağırlıklı olarak diplomatik temsilcilerle sınırlı tutuldu. Amerika’nın en büyük İslami sivil toplum kuruluşlarından Kuzey Amerika İslam Topluluğu (ISNA), önceki senelerin aksine davet edilmedi. ISNA’nın Dinler Arası Direktörü Colin Christopher medyaya yaptığı yazılı açıklamada iftara katılan Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkeleri kast ederek, “Beyaz Saray daha çok yozlaşmış ülkelerin liderlerini çağırmayı tercih etti. Ülkelerindeki halka adaletsiz davranan ülkeleri ki bu ABD yönetiminin bugünkü hali ile çok uyumlu” şeklinde konuştu.

İftar yemeğine davet edilmeyen bir başka büyük İslami sivil toplum örgütü de Trump politikalarına ve Müslümanlara karşı aktif çalışan Amerika İslami İlişkiler Konseyi’di (CAIR). CAIR’in Sözcüsü İbrahim Hooper Beyaz Saray’da gerçekleşen iftar yemeği için, “Müslüman topluluğa ulaşmak için yapılan olumlu bir organizasyon olarak görmek zor” ifadelerini kullandı.

CAIR, Trump’ın iftar yemeğini protesto amaçlı Beyaz Sarayın önünde “Trump’ın iftarı değil” ismi ile protesto ederek alternatif iftar düzenledi. Organizasyona CAIR’in yanı sıra ABD’de bulunan ISNA, Mpower Change, MPAC gibi büyük Müslüman toplulukları da destek verdi.

Kaynak: iha