Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, üç ay içinde "Latin alfabesine dayalı Özbek alfabesine tam bir geçiş sağlamak" ile ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturma talimatı verdi. Bu talimat, cumhurbaşkanının "Özbek dilini geliştirmek ve ülkedeki dil politikasını iyileştirmek için önlemler hakkında" kararnamesinde belirtiliyor.

Çalışma grubunun üyeleri, belirli tedbirlerin yanı sıra mali kaynaklarını ve miktarlarını da içeren bir "rehber" de geliştirmeli ve başkanlık yönetimine sunmalıdır.

Belge aynı zamanda Özbek dilinin devlet işlerinde kullanımını da genişletiyor - 1 Nisan 2021'den itibaren, resmi kurumlara atanan kişilerden Özbek dili yeterlilik sertifikası talep edilecek. Aynı tarihten itibaren resmi kurumlara yönetici personel olarak atananların sınavı da Özbekçe olacak.

2030 yılına kadar Özbekistan'ın tüm okullarında "Anadil" dersinin saatleri 84'ten 110'a çıkarılacak. Aynı zamanda, devlet okul öncesi eğitim kurumlarının % 80'inde eğitim dili Özbekçe olacak. Üniversitelerde ise Özbek dili bölümlerinin sayısı 140'a çıkarılması planlanmaktadır.

Editör: TE Bilişim