Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat edebilmesi için Türkiye’nin 72 kriterden oluşan yol haritasını tamamlaması gerekiyor. Kriterlerden biri, "Türkiye topraklarında yasa dışı olarak ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının düzenli bir şekilde sınır dışı edilmesini" öngörüyor.

Hürriyet'in haberine göre Türkiye’nin de onayıyla 2013’te belirlenen kriterlerden şu ana kadar 19'u tamamlandı. Takvim konusunda anlaşma sağlanırsa Türkiye, AB’nin muafiyet için izleyeceği onay süreçlerinin işlemesine olanak vermek için en geç mayıs ayının ilk yarısına kadar geriye kalan 53 kriteri tamamlamak durumunda.

Tamamlanan kriterler arasında yer alan ve dikkat çeken maddelerden biri ise şöyle:

"Türkiye topraklarında yasa dışı olarak ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının düzenli bir şekilde sınır dışı edilmesi."

40 BİN ERMENİSTAN VATANDAŞI

Bu kapsamdaki kişilerin büyük bölümünü Türkiye'de kaçak çalışan Ermenistan vatandaşları oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Olayları'nın 100'üncü yıldönümünü olarak anılan 24 Nisan 2015'teki açıklamasında, "Şu anda bizim ülkemizde 80 bin civarında Ermeni var. Bunların yarısı vatandaşımızdır, yarısı da Ermenistan'dan yoksulluk sebebiyle ülkemize gelmiştir. Ama biz onları deport etmedik, ülkelerine geri göndermedik. Beraber yaşıyoruz" demişti.

TEK BİR PAKET HALİNDE GEÇİRİLECEK

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, vize muafiyetiyle ilgili yaklaşık yedi yasanın meclisten geçirileceğini belirtti.

Bozkır süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı: "Şimdi tabii 1 Mayıs'a kadar daha dar bir süremiz olduğu için bunların meclis takviminde daha kolay gerçekleştirilmesi bakımından belki bir araya getirmeyi dahi planlıyoruz. Tek bir paket halinde meclise sevk etmeyi düşünüyoruz. Ama kişisel verilerin korunması kanunu, insan hakları ve eşitlik yasası meclise sevk edilmiştir. Ayrımcılıkla mücadeleyle ilgili de ayrı bir yasa sevk etmek yerine bunu birleştirerek bu şekilde bir yasa haline getirdik. Kolluk Gözetim Komisyonu kurulması hakkında bir kanun var. Biyometrik veriye sahip pasaportlarla ilgili bir yasa vardı, o geçti. Gerçekten iftihar ettiğimiz kaliteye sahip pasaportlarımızın daha da güvenilir hale gelmesi için parmak izini de içeren yeni bir pasaport tipine geçiyoruz. Bu tür pasaportlara geçiş için de bütün hazırlıklar tamamlandı. Vizenin kalkmasındaki önemli şartlardan birisi de buydu. Meclisten de zaten geçti. Bütün bu yasaların hazırlıkları tamamlandı. 10 kadar da uluslararası sözleşme var. Dördü mecliste onaylandı. Tamamı hazır vaziyette."

Editör: TE Bilişim