Moskova merkezinde yer alan Krasnaya Presnya Parkı'ndaki 165 dönümlük alanda 3 gün sürecek festivalin açılış törenine Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ali Temurci, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı ve çok sayıda turizmci katıldı.

Festivalde İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Nevşehir, Gaziantep, Adana ve Mersin gibi şehirlerin birçok turizm beldesi bölgesel değerleri ve turizm zenginlikleri de kurulan çadırlar da tanıtılıyor.

Antalya’ya büyük ilgi

Her turizm fuarlarında olduğu gibi en yoğun ilgiyi ise Antalya görüyor. Antalya'yı ikinci evleri olarak gören Ruslar en çok Antalya stantlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Festival alanına Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün maketleri de kuruldu. Kemer Çadırı'nın bulunduğu alanda ise pehlivanlar kispet giydi, gösteri güreşi gerçekleştirdi. Festival kapsamında yer alan Mehteran gösterisini ise Ruslar, yoğun yağmura rağmen ilgiyle izledi. Yağmura rağmen yoğun ilgi çeken festivalin açılışında Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Rus-Türk Festivali düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi.

Antalya Valisi Münir Karaoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ Türkiye festivaline hoş geldiniz. Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün burada Türk kültürünü, sanatını, sporunu her türlü Türk değerini bulma şansınız vardır. Ama şunu açık söyleyeyim burada sadece tadımlık var. Gerçeğini Türkiye’de görmeniz için hepinizi Türkiye’ye davet ediyorum. 

Türkiye ile Rusya dost ve komşu iki ülkedir. Yıllara yüzyıllara dayanan ilişkileri vardır. İşte biz bugün bu parkta düzenlemiş olduğumuz festival ile bu ilişkiye yeni bir boyut ve ilişki katmak istiyoruz. Hepinizin iyi bildiği gibi 2015 yılında talihsiz bir olay yaşandı ve ilişkiler sekteye uğramıştı. İki ülkenin liderleri Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin diplomasiyi kullanarak ilişkileri o vahim durumdan daha iyi bir noktaya getirdiğini söyleyebiliriz. İşte biz bu diplomatik ilişkiyi biz kültürel ve sanatsal ilişki ile Turizm ve ekonomik ilişki ile işlememiz, derinleştirmemiz, sürdürebilir kılmamız gerekiyor. İşte bugün bu festivalde bunu yapmaya ve başarmaya çalışıyoruz. Daha çok seyahat sever Rus dostumuzu Türkiye’ye, Antalya’ya, İstanbul’a ve Türkiye’nin farklı destinasyonlarına davet ediyoruz ve çağırıyoruz.” 

Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında rekor beklediklerini de ifade eden Karaoğlu, “2017 yılı bir rekor yılı olsun artık. Şu anda Antalya’da turistik seyahat etmek için Antalya’yı ikinci evleri ikinci yurtları kabul eden, gayrimenkul satın alan yaklaşık 50 bin Rus dostumuz vardır. İki ülke arasındaki turizm ilişkilerini bugün olduğu noktadan çok daha ileri bir seviyeye taşıma potansiyelimiz vardır. İnşallah bu potansiyeli kullanarak aramızdaki turizm ilişkisini tek taraflı değil, Türkler’inde Rusya’ya gelip Rusya’yı Rus kültürünü ve Rusya’nın kültürel mekanlarını görmesini arzu ediyoruz. Bu nedenle bu festival önemlidir” diye konuştu.

Açılışta daha sonra konuşan Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz de festivalin, Türkiye’nin Rusya’da bugüne kadar yapılan en büyük etkinliği olduğunu vurguladı.

 Festivalin başarılı olacağından emin olduğunu belirten Diriöz, katkıda bulunanlara teşekkür ederek şunları söyledi:

“Yine daha öncede belirtildiği gibi siyasi düzey, sayın Cumhurbaşkanları arasında en olumlu noktalara geldi ve geliyor. Ekonomik düzeylerimizde aynı şekilde artıyor. Turizm ilişkilerimiz de yine bu genel eğilime göre gelişmesini temenni ediyoruz.  Hem Rus dostlarımızın Türkiye’ye gelmesini arzu ediyoruz. Bunu sağlama adına da organizatörleri tebrik ediyorum. Türkiye’yi buraya getirmişler. Bu yıl geçmiş yıllara göre çok daha fazla Rus dostumuzu ülkemizde ağırlamayı temenni ediyoruz. Esasen bütün göstergelerde bunu gösteriyor. Aslında 2000’li yıllardan itibaren turizm hareketliliği ve gelişen siyasi ve ekonomik ilişkiler iki toplum arasında kayda değer bir yakınlaşma göstermiştir. Söz konusu trendi sürdürmek amacı ile düzenlenen ve 100 bin katılımcının beklendiği bu turizm festivaline daha fazla katılımcıyı bekliyoruz. Rus sanatçılar ile birlikte Türk sanatçılar festival kapsamında performanslarını sergileyeceklerdir. Ayrıca sanatçılarımız klasik Rus müziklerini seslendireceklerdir. Festivalde Türk kültürüne ait seramik sanatlardan, müziklere, el sanatlarından geleneksel halk oyunlarına kadar geniş düzeyde ülkemiz temsil edilecektir.”

Kaynak: dha