İsviçre'deki görüşmelerde tazminat konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre, özel bir fon oluşturulacak ve İsrail bu fona 20 milyon dolar aktaracak.


Türkiye ile İsrail arasında İsviçre’de dün yapılan görüşmelerde, İsrail devletinin Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödemesi konusunda tüm ayrıntılarda uzlaşma çıktı.

 

YOSSİ COHEN BU KEZ YOKTU

 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail ile Türkiye arasında İsviçre’de yapılan görüşmelerde Türkiye’yi, daha önceki görüşmelerde de olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti. Ancak İsrail heyeti Aralık 2015′teki görüşmelerden farklıydı. Aralık ayındaki görüşmelerde hazır bulunan İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’nun temsilcisi Joseph Ciechanover yine heyetteydi ancak bir önceki görüşmelere katıldıktan sonra Mossad’ın başına atanan Yossi Cohen bu kez yoktu. Cohen’in yerine İsrail Başbakanı Natenyahu'nun ulusal güvenlik danışmanı Jakop Nagel toplantıya katıldı.

 

İŞTE AYRINTILAR

 

İsviçre’deki görüşmelerde tazminat konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre, özel bir fonoluşturulacak ve İsrail bu fona 20 milyon dolar aktaracak. Fondaki bu paranın Mavi Marmara’da ölenlerin yakınları ile yaralılara ne şekilde dağıtılacağına ise karışmayacak. Ailelerle doğrudan Türkiye muhatap olacak, kimin ne kadar tazminat alacağına da Türkiye karar verecek.

 

ABLUKA KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

 

Görüşmelerde, Gazze’ye süren abluka konusunda ise uzlaşma sağlanmadı. Taraflar arasında, ablukanın yumuşatılması için formüller üzerinde çalışılmaya devam edilmesi kararı alındı. İsrail tarafı, Türkiye’nin Gazze’nin yeniden inşası ve halkın hayatının kolaylaştırılması içinyürüttüğü projelerde kullanılan malzemelerin geçişi konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını vurguladı. Kontrollü şekilde yapılan bu geçişlerin hızlandırılabileceği mesajı da Türk tarafına verildi. Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargoyu tamamen kaldırmasının şu aşamada mümkün olmadığı da konuşuldu.

 

ENERJİ DE KONUŞULDU

 

Görüşmelerin önemli bir parçasını ise İsrail ile Türkiye arasındaki enerji işbirliği oluşturdu. Bu çerçevede ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Davos’ta Kıbrıs Rum ve İsrail yetkilileri ile yaptığı görüşmeler, bunun ardından Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BaşbakanDavutoğlu ile görüşmesi masaya yatırıldı

Editör: TE Bilişim