Haberdar.com'un haberine göre İsrail gazeteleri Haaretz ve YNet bu gelişme hakkında geniş ve somut bilgiler verdi. İsrail gazetelerinin haberlerine göre Mossad şefi Yossi Cohen ve Türkiye ile ilişkilerden sorumlu Joseph Ciechanover, Başbakan Netanyahu'nun temsilcileri olarak, Türk Dışişleri Bakanı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da Türk hükümetini temsilen İsviçre'de bulundu ve anlaşmaya ulaştı.

Anlaşmaya göre İsrail Mavi Marmara saldırındaki mağdur ve kurbanlar için bir tazminat fonu bulacak. Bu fon 20 milyon dolar olacak ve buna karşılık İsrail'e açılan bütün davalar TBMM'den bir yasa geçirilerek iptal olacak. Hem İsrailli yetkililer hem de İsrailli askerler sorumluluktan kurtulacak.

Büyükelçiler başkentlere geri dönecek.

Hamas'ın üst düzey askeri yetkilisi Saleh al-Arouri'nin Türkiye'ye girişi yasaklanacak. Bunun yanısıra Hamas'ın Türkiye'deki operasyonları sınırlanacak.

Ayrıca final olarak bu anlaşma resmen imzalandığında Türkiye ve İsrail doğal gaz alanlarında işbirliği arayacak. Türkiye'nin İsrail'in deniz rezervlerinden gaz alması ve Türkiye'den geçecek bir gaz boru hatının yapılması ve böylece gazın Avrupa'ya taşınması konuları görüşülecek.

Gazze Ablukasından Haber Yok

Bu haberlere göre Türkiye'nin diğer şartı olan Gazze üzerindeki ablukanın Türkiye'nin istediği gibi kalkması gibi bir gelişme yok. Türkiye ile İsrail, 2010 yılındaki Mavi Marmara olayından beri ilişkileri buzluğa almıştı. Buna rağmen her iki ülke arasındaki ticaretin artış gördüğü biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerdeki Türkmenistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normale dönmesi bütün bölge için yararlı olur demeci vermiş, bunun büyük ölçüde Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri normale döndürmeye hazır olduğu mesajı taşıdığı kabul edilmişti.

İsrail Channell10 ve Times of Israel gibi İsrail basınında yer alan bu son haberler henüz her iki ülke tarafından resmen doğrulanmadı.

Editör: TE Bilişim