Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemini Sinop’ta deneği ile ilgili çıkan haberler sonrası NATO’dan açıklama geldi. Türkiye’nin S-400 testlerini “talihsizlik” olarak niteleyen NATO, “Bu Türkiye’nin ulusal bir kararı fakat S-400’ler NATO’nun hava ve füze savunma sistemine entegre edilemez” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sisteminin denemelerinin Sinop’ta yapıldığına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından NATO dün e-posta yoluyla bir bilgilendirme açıklaması yaptı.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’in haberinde NATO’nun bu gelişmeden duyduğu rahatsızlık belirtildi. NATO’nun e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi ile ilgili yaptığı herhangi bir test talihsizdir. Türkiye’nin diğer müttefiklerle alternatif çözümler bulmak için çalışması önemli” ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada, “Bu sistem NATO müttefiklerinin uçak filosu sistemine ciddi bir risk oluşturabilir ve NATO müttefiklerinin ilişkisini etkileyebilir. Bu Türkiye’nin ulusal bir kararı fakat S-400’ler NATO’nun hava ve füze savunma sistemine entegre edilemez” denildi.

GEÇEN HAFTA SİNOP'A NAKLEDİLMİŞTİ

Türkiye, hafta başında 16-17 Ekim tarihlerinde geçerli olmak üzere Karadeniz üzerinde füze atışı yapacağı gerekçesiyle Havacılara Bilgi Notu (NOTAM) ve atış tatbikatı için de Navtex (denizcilik duyurusu) mesajı yayımlamıştı.

Geçen hafta Rusya'dan satılan alınan S-400'ler Sinop'a nakledilmiş ve hava savunma sistemlerinin sevkiyatıyla ilgili görüntüler basına da yansımıştı.

Editör: TE Bilişim