2003 yılından bu yana gerçekleştirdikleri başarılı toplumsal projeler ile Türkiye’deki binlerce çocuğa el uzatan, eğitim projelerine mali destekte bulunan ve Amerikalı Türkler’in kökleriyle tekrar buluşmasına olanak veren Bridge to Türkiye  Fund (BTF) – Türkiye’ye Köprü Vakfı’nın gönüllü direktörlerinden ve BTF DC Metro grubunun lideri, Ayşe Çağlayan Üstündağ ile BTF projeleri ve kızların eğitimi üzerine sohbet ettik.

TurkishNY: Bize 1 Milyon Doların öyküsünü anlatır mısınız?

Ayşe: Biliyorsunuz BTF gönüllüler tarafından kurulmuş ve faaliyetleri gönüllüler tarafından gerçekleştirilen, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu.

Çalışmalarımız Türkiye’mizde çoklukla kırsalda, sosyo-ekonomik yetersizlik içindeki çocukların eğitimine yönelik. 2003 yılında kurulan vakfımız, hizmetleri karşılığında hiçbir maddi talepte bulunmayan gönüllüler tarafından yönetiliyor.

2003 yılından bugüne ABD’nin herbir köşesinden binlerce bağışcımızın gönlünden kopan bağışları Türkiye’ye ulaştıran bir iyiniyet köprüsüyüz. Bize ulaşan bağışların tamamı, BTF tarafından hiç bir kesinti yapılmadan Türkiye’de eğitim ve sağlık alanlarındaki projelere aktarılıyor.

Türkiye’ye ulaştırdığımız bağış miktari 1Milyon Doları aşmış durumda. Bu başarı öyküsünün arkasında emeği çok değerli, çağdaş Türkiye’mizin kalkınmasına  ve gelecek nesillerin eğitimine inanmış, gönlü güzel binlerce bağışcımız var. Bu nedenle tüm destekçilerimize değerli katkılari için şahsım ve BTF adına içten teşekkürlerimizi sunuyorum.

TurkiahNY: BTF bu yıl Liderlik Konferansı’nda Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. Bize bu ödülülün sizler için anlamından bahseder misiniz?

Ayşe: Maddi bir beklenti olmadan hayırseverlik üzerine kurulu girişimlerde en büyük tatmin bir fark yarattığınızı görmekten geliyor.  Bu nedenle bu yıl 33’üncüsü gerçekleştirilen Türk-Amerikan Ulusal Liderlik Kongresi Galası’nda 10’uncu hizmet yılını kutlayan BTF’nin Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmesi bizi çok onurlandırdı.

BTF’in gönüllüleri aracılığı ile Türkiye’ye aktarılan  bağış toplamı 1 Milyon Doları aşmış durumda.

Bağışların tamamı Türkiye’de sosyo-ekonomik yetersizlik içindeki bölgelere aktarılıyor. Üstün Hizmet Ödülü bizleri daha etkin, daha verimli işler yapmak icin teşvik etti.

Aslında bu ödül tabansal minik girişimlerin katlanan gücüne inanan ve bu girişimin ucundan tutan hepimiz için! Sağolun! Varolun!

TurkishNY: Bağışcı gözü ile BTF ne kadar şeffaf bir organizasyon?

Ayse: Şeffaflık çok önemli bir konu, sorduğunuz için çok teşekkür ederim. Eminim yurt dışından Türkiye’ye vefa borcunu ödemek isteyen bir çok bağışcının aklını kurcalayan bir sorudur bu. Ben BTF’ye 2010 yılında yani kuruluşundan cok sonra katıldım ve benim de aklıma gelen bu olmustu: Bunlar kim? Yardımlar nereye gidiyor?

BTF’nin beni cezbeden ilk özelliği bu konulara sade ama bir o kadar da açık, şeffaf yaklaşımı oldu.

Bağışçılarımızın Türkiye’ye ulaştırmak istediği yardım miktarı her ne ise o miktar BTF ‘ye ulaşır ulaşmaz hiç bir kesinti yapılmadan bağışcının seçtigi projeye aktariliyor. Projenin her bir bacağı sosyal medya aracılığı ile takip ediliyor, bağış yerine ulaşır ulaşmaz teslimat belgesi yada dekontlar aracılığı ile belgelendiriliyor. Proje sonlanır sonlanmaz ise başarı öyküsü sayisi 4,000’i aşan bağışcı tabanımıza e-mail ortamında iletiliyor 

Kızyurdu yapımı yararına düzenlenen etkinliğin onur konuğu Fahir Atakoglu- Vaşington D.C. Şubat 2011

Bağışcılarımız sıradan, sade bir birey olabileceği gibi dost çevresi ile girişimde bulunan bölgesel halkalar şeklinde de olabiliyor. Bağışcılarımızın BTF’nin süregelen projelerinden birini seçme ya da kendi kararlaştırdıkları projelere destek verme özgürlüğü var. Bu açıklık ve hareket imkanı sıradan bireyin samimi girişimi ile birleşince anlamlı, başarılı projelerin ortaya cıkmasına uygun ortam sağlanmış oluyor. 

BTF’ye ulasan bağışların kesinti yapılmadan yerine aktarılmasına ek olarak ortaya çıkan tüm masraflar da BTF yönetim kurulu tarafından üstleniliyor.  100% gönüllü katılımı ile yürütülen, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kurulusu ve toplam bütçesinin %2’sini oluşturan işletim gideri toplamının yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanıyor olması BTF’yi hem şeffaf, hem de özel kılıyor.

TurkishNY: Ayşe biraz sizi tanıyalım. Bizlere kendinizi tanıtır mısınız?

Ayse: Çocukluğum Antalya ve İzmir’de geçti. Toplumsal hayata aktif katılımın teşvik edildiği bir aile ortamında yetiştim. Babam tarihi ve çevresel değerlerimizin korunmasına, annem de yardım severliğe inanmış örnek insanlar.

İzmir Çamlaraltı Koleji’nde başlayan orta ögrenimime ekonomik çalkantılar sonucu Antalya Koleji’nde burslu olarak devam ettim.

Okul yönetim kurulunun 6 yıl boyunca sağladığı akademik bursa ve bu sayede öğrendiğim Ingilizce’ye cok sey borcluyum. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giriş hakkı kazanmam ve mezuniyet sonrası ağırlıklı olarak  İngilizce  yazışmaları takip etmemi gerektiren taşimacılığa ilişkin sorunların çözümüne  aracılık ettiğim DHL İstanbul’daki işimi orta ve lise yıllarında aldığım bursa borcluyum.

Şimdi aldığım eğitimin vefa borcunu ödeme günü…Bunu da 2003 yılından beri yaşamakta olduğum ABD’den eşim Afşin ve çocuklarım Sarp ve Defne ile birlikte gerçekleştirmeye çalışıyorum.

TurkishNY: Neden BTF’de gönüllü olmayi tercih ettiniz?

Ayse: Ben orta öğrenimimi aldığım akademik burs sayesinde tamamladım.  Kaliteli, çağdaş bir eğitim herkesin hakki olmalı. Çalışma hayatına atılınca başkalarının bana uzattığı yardım elini ben de ihtiyacı olanlara uzatma sözü vermistim. Bu nedenle ilk maaşımı alır almaz  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin üniversiteli öğrencilere burs sağlayan “Bir Işık da Siz Yakın” kampanyasina sponsor oldum. 7 yıl boyunca bu  sponsorluk devam etti. Daha sonra evlenerek   A.B.D’ye yerlestim.

Üstündağ ailesi Vaşington D.C. Türk Festivali  BTF standında- Eylül 2012

BTF’nin ismini üye olduğum anneler grubundan duyuyordum. 2010 yılında Vaşington D.C. bölgesindeki faaliyetlerinden haberdar oldum ve arkadaş cevremin duzenledigi etkinlikler ile BTF’nin şeffaf ve açık çalışma şeklini daha yakından tanıma imkani doğdu. Sevda Aleckson gibi hayatı kendisi ve toplumu için güzelleştirmek adına çaba gösteren güzel insanlar ile tanışma fırsatım oldu. Sevda Türkiye’mizde ekonomik yetersizlik nedeni ile eğitimine devam etmekte güçlük çeken başarılı kızlarımızın manevi anasi. Onun aracılığı ile BTF’nin ÇYDD ile ortaklaşa yürüttüğü burs projelerinden haberdar oldum ve bugüne geldik.

BTF’de beni en çok etkileyen her bir bağışın (bir dolar olsa bile) ve her bir bağışcının eşit değerde algılanıyor olması idi. BTF için önemli olan miktar değil asıl olan tabansal sahiplenme, bireysel girişim ve katılımcı yurttaşlık. Temelde sorunu sahiplenme ve çözüm ile yaklaşma anlayışı hakim. Karanlığa kızmak yerine mum yakmaya, çözüm bulmaya teşvik eden bir yaklaşım bu.

BTF’nin öncelikli olarak el değmemiş köşelere ve çocuklarımıza el uzatma çabası ve küçüğünden büyüğüne her bir bağış projesinin profesyonel bir proje takibi şeklinde yönetilmesini de çok dikkat çekici buldum.

Tanışma evresi diyebileceğimiz bir kaç etkinlik sonrası 2012 yılından bu yana yönetim kurulu üyeliği görevi yanısıra Vaşington D.C. gönüllü liderliğini de severek yürütüyorum. Amerika’nin her eyaletinden ulaşan yardım eli ve Türkiye’nin her bir köşesinden ulaşan başarı öykülerinin verdiği mutluluk gibisi yok.

Büyükelçimiz Namık Tan ve Sefiremiz Fügen Tan Vaşington D.C.Türk Festivali BTF standında

TurkishNY: Projeleriniz çoklukla eğitim odaklı. Neden eğitime, özellikle kızların eğitimine öncelik veriyorsunuz?

Ayse: Haklısınız projelerimiz çoklukla çocuk ve gençlerimizin eğitimine yönelik.

BTF olarak eğitimin geleceğe yapılmış en anlamlı yatırım olduğuna inanıyoruz.  Demokratik bir toplumdan bahsedebilmek için toplumsal kalkınma ve fırsat eşitliği şart, Bunu gerçeklestirebilmek için Türkiye’de eğitim düzeyinin artması gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu Mart 2013 tarihli Hanehalkı İşgücü İstatistik raporuna göre Turkiye’mizde genç işsizlik orani yüzde 19.3.

Egitim raporlarına bakacak olursak AB 2011 istatistiklerine göre, Türkiye’de yüksek eğitimlilerin toplam nüfusa oranı  yuzde 14.7’dir. AB ortalamasi ise yüzde 40’tır.

Ülkemizde gençlerimizin eğitimine devam etmesine engel teşkil eden unsurların başında ekonomik yetersizliği görüyoruz. Bunu coğrafi, sosyal ve kültürel yapı (ana babanın eğitimsizliği, yetersiz kentleşme, yerel gelenekler) takip ediyor.

İlkögretimini köyde tamamlayan çocuklarımızın, ekonomik ve coğrafi engeller nedeni ile eğitimlerine devam edemediklerini gözlemliyoruz. Bu olumsuz tablodan özellikle okumak için köylerinden illere, beldelere gidemeyen kız çocukları etkileniyor.

Eğitimlerine devam edemeyen kızlarımız  evlendirilerek çocuk yaşta kuma, çocuk yaşta ana oluyorlar. Bu kısır döngüyü olumlu bir resme dönüştürmek için eğitimin önündeki engellerin aşılması gerektiğine inanıyoruz. BTF olarak ağırlıklı olarak calışmalarımız kızlarımızın eğitimde erkeklerin gerisinde kaldığı kırsal kesime yönelik.

Eğitimden mahrum olmak kaliteli eğitim hakkından yoksun kalmanın ötesinde sosyalleşmeyi ve hizmetlere erişme fırsatlarını da azaltmakta. Bu yüzden kızlarımızın eğitimlerine devam ediyor olmasını önemsiyor ve bunun için çalışıyoruz.

Kız ve erkek öğrencilerin ortaöğretim okullaşma oranı hakkında örnek vermek gerekirse MEB Örgün Eğitim İstatistikleri 2010-2011 raporlarina gore  Erzincan’da okullaşma oranı erkekler arasında yüzde 90.99, kızlar arasında yüzde 74.31, Kütahya’da erkekler arasında yüzde 88.88, kızlar arasında yüzde 74.10, Siirt’te ise erkekler arasında yüzde 50.57, kızlar arasında ise yalnızca yüzde 30.57’dir.

Başarılı öğrencilere verilen destek burslarının ve bağışcı desteği ile ilçelerde inşaa edildikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen ortaöğretim kız ögrenci yurtlarının eğitimin önündeki ekonomik ve coğrafi engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik etkili cözümler olduğuna inanıyoruz.

Bridge to Türkiye Vakfı olarak, Ordu ilimizin Fatsa ilçesinde kızlarımızı eğitime kazandırmak icin 100 yataklı bir kız öğrenci yurdunun inşaatına verdimiz finansal destek tutarı 218 bin doları buldu.  Kız Yurdu Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sağlanan arazi üzerinde, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi bahçesinde yapılıyor...

Eğitimin önünde bahsettiğim iki büyük engeli   (ekonomik ve coğrafi engeller) kaldırmak amacı ile bağışcılarımız sayesinde başarılı kız öğrencilerimize aylık veya dönemlik burslar sağlıyoruz.  Türkan Saylan’in kendisinden ulaşan özel talep ve güç ortağımız Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin  (ÇYDD) aracılığı ile Ordu ilimizin Fatsa ilçesinde  İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sağlanan arazi üzerinde 100 yataklı bir kız öğrenci yurdunun inşaatına 218 bin dolar  tutarında finansal destek vermiş bulunuyoruz.

TurkishNY: Vaşington D.C.’de Kadınlar Günü Kutlamaları denilince BTF ismini çoklukla görüyoruz. Niye Kadınlar Günü?

Ayse: Kadın erkek  eşitliği ülkelerin çağdaşlık göstergesidir. Eşitlik verimliliği arttırır, toplumsal kalkınmanın vaz geçilmez bir unsurudur. Küresel Cinsiyet Ayırımı (World Economic Forum Global Gender Gap Report 2012) sıralamasına göre Türkiye 135 ülke arasında 124’üncü sıradadır. Cinsiyet ayırımının tarihe gömülebilmesi için eğitimde fırsat eşitliğinin yakalanması şart.

Bu gerçekten yola çıkarak Kadınlar Günü kutlamalarının Türkiye’mizde cinsiyet  ayrımına son vermek ve bu konudaki çalışmaları paylaşarak  farkındalık yaratmak  için çok uygun bir platform olduğunu düşünüyoruz. Sesimizi duyurmak için de her yıl Dünya Kadınlar Günü'nde bir etkinlik düzenliyor ve kadının toplumdaki yerinin iyileştirilmesine yönelik bir konuya ışık tutuyoruz.

Arkadaslarımızın evlerinde toplantılar olarak başlayan bu etkinlikler son iki yıldır ATA-DC. derneği ile gerçeklestirdiğimiz ortak etkinliklere dönüsmüş durumda. Bu etkinlik aracılığı ile nerede ise dünya başkenti diyebileceğimiz Vasington D.C.’de kadın hakları denilince akla gelen sivil ve siyasal isimleri Türk-Amerikan toplumu ile bir araya getirdik.

Soldan sağa: Sefire Fügen Tan, Temsilciler Meclisi Üyesi Eleanor Holmes Norton, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Şafak Pavey, Türkiye Cumhuriyeti Vaşington Büyükelçisi Namık Tan

Etkinlikten elde edilen gelirin tamamının Vaşington D.C.’ deki yerel bir derneğe ve Türkiye’mizde sosyo-ekonomik yetersizlik içindeki başarılı kız öğrencilere burs olarak ulaştırıldığı bu son iki toplantıya toplumumuzdan 300’u askin davetlinin katilimi oldu. Bugüne kadar toplanan bağış miktarı ise 15bin doları aştı.

Bu saydıklarımın hatırı sayılır bir destek ekibi ve gönüllüler aracılığı ile gerçekleştiğini belirtmeliyim. Sayın Büyükelçi Namık Tan ve değerli eşi Sayın Fügen Tan’a konutu kadınlar günü kutlamalarına tahsis ederek hem kadının toplumdaki yerine gösterdikleri duyarlılık, hem de etkinliği farklı bir boyuta yükselttikleri için teşekkür borçluyuz. Elçilik ve Dış İşleri Bakanlığı calışanlarına da bu etkinliğin başarıya ulaşması için titiz uğraş ve sonsuz destekleri için yürekten teşekkür ediyoruz.

ATA-DC. derneği ile aynı tarihte Elçilik konutunda etkinlik yapma başvurusu sonucu tesadüfen başlayan birlikteliğimiz her geçen yıl pekişen bir başarı öyküsüne dönüşmüştür. Sivil ortak girişimin resmi makamlar tarafından kucaklaşmasi olarak bakıldığında Vaşington D.C. Kadınlar Günü kutlamasının çok özel bir yeri olduğuna inanıyorum. Bu etkinlik kadınlar günü kutlaması yanında toplumsal katılım ile başarılı  işler yapıldığının çok güzel bir göstergesi olmuş durumda.

TurkishNY: BTF’nin projelerine  destek vermek isteyenler calışmalarınıza nasıl yardımcı olabilirler?

Ayse: Bu soruyu o kadar sıklıkla duyuyorum ki sorduğunuz için teşekkür ederim. Toplum olarak yardım önermeyi çok seviyoruz. “Neye ihtiyacin olursa çekinme lütfen ilet” çok sık tanık olduğum ama bir o kadar da belirsiz bir yaklaşım. Biraz daha net olmak gerekir ise BTF’de gönüllü olarak neye destek olunabilir?


Kuzey’in oglu Volkan Konak ve Mozaik muzik grubu - Kuzey Karolayna 2011 Gecede Volkan Konak ile sevenleri bir araya gelerek hem kendisi ile yakından tanışma fırsatı buldular, hem de Türkiye’deki çocuklar için 26 bin dolar yardımda bulunarak Türkiye’yi unutmadıklarını bir kez daha kanıtladılar.

Sesimizi duyurmamıza yardımcı olabilirsiniz.

Amacımız olabildiğince geniş bir tabana yayılmak…BTF’den ulaşan e-mail mesajlarını, Facebook güncellemelerini, etkinlik ve kampanya haberlerini yaymamıza yardım edebilir, bizi dost çevrenize tanıtabilirsiniz. Sizin dostunuz, bizim de dostumuz! Hepimiz Türkiye’mizde olumlu toplumsal bir değişim yaratmak için çaba sarfediyoruz. Adresimiz www.bridgetoturkiye.org veyahttps://www.facebook.com/bridgetoturkiye

Bir projenin ucundan tutabilirsiniz.

Bu kendi oluşturduğunuz bir yardım projesi olabileceği gibi BTF’nin  projelerinden biri de olabilir. Yazışma, etkinlik duyurusu, açık artırma ve kampanya hazırlığı gibi konularda destek olmaktan tutun da online tasarım, fotografcılık, hukuk, finans gibi teknik bilgi gerektiren konularda da sesinizi duymaya haziriz.

Sponsor olabilirsiniz.

Bağış yapabilir, maddi destekte bulunabilirsiniz. Arkadaş cevreniz ile gerçekleştirdiğiniz bir toplantının gelirini bir projeye bağışlamaya ne dersiniz? Burada yaratıcılık tamamen size kalmis. Bağış toplamak için çay-simit toplantısı yapan, galeri de şarap tadımı düzenleyen, yağlı boya ve fotograflarını açık artırmaya çıkaran, maraton koşan, triathlona katılan, Klimanjora’ya tırmanan BTF dostlarımız var. Gelin bir sonraki etkinliği de dostlarınız ile siz gerçekleştirin.

Bağışlarınızı online olarak tek seferde yapabileceğiniz gibi her ay kesinti yapılabilecek (sponsorluk) şekilde de gerçekleştirebileceğiniz. İş vereninizin donation match programı var ise dolduracağınız bir form aracılıgı ile bağışınız katlanarak daha cok fayda yaratabilir.

Hep beraber el ele daha buyuk bir etki yaratıyoruz. Unutmayın, Behcet Necatigil’in de dediği gibi, “….çaresizseniz, çare sizsiniz!”

Online bağışlarınız için adresimiz: http://www.bridgetoturkiye.org/make-a-donation/donate-now/

Çek ya da posta havalesi icin adresimiz:

BTF
100 Fox Briar Lane
Cary, NC 27518

Bridge to Türkiye Fund (BTF), ABD’de 501(c)(3) sınıfında çalışan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kurumudur. BTF’ye yapılan bağışlar A.B.D. vergi yasalarının izin verdiği ölçüde vergiden muaftır. BTF’nin vergi numarası 58-2678580’dır.

TurkishNY: Teşekkür ederiz.

AYŞE: Bu roportaj araciligi ile bana kendimi ve BTF’yi tanıtma fırsatı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Yaklaşmakta olan Ramazan Bayramınızı da bu vesile ile en içten dileklerim ile kutlarım.

Editör: TE Bilişim