Salihi, binlerce Telaferli, İyaziyeli ve Musullu Türkmen’in bugün Kerkük’teki kamplarda barındığını, binlercesinin de Suriye’den Türkiye’ye geçtiğini söyledi. Salihi, “Türkmenlerin yok olmasına ve demografik dengelerle oynanmasına izin vermeyeceğiz. Telafer ve Diyala’daki Türkmenlerin yerlerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bunu Diyala’da başardık” diye konuştu.
IŞİD projesiyle Irak’ta yeni bir harita hazırlandığını belirten Türkmen lider Erşad Salihi, “Kaybeden taraf biz olduk. Haritadan siliniyoruz” dedi.Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Kerkük’ün, peşmergenin ya da Irak askerlerinin gölgesi altında bir Kürt veya Arap kenti olmaması gerektiğini söyledi. Salihi, yaptığı açıklamada, “Peşmergenin Kerkük’te olması, buranın Kürtlerin hakimiyeti altında olduğu ya da Kürdistan toprağı olduğu anlamına gelmemelidir. Eğer böyle olursa o zaman peşmerge, Irak savunma gücünün bir parçası olmaktan çıkarak Kürt ordusu ya da Kürt siyasi partilerin gücü mahiyetini taşır. Kerkük’ün geleceği ancak Kerküklülerin ve Iraklıların kararı doğrultusunda belirlenmelidir. Aksi takdirde Kerküklü Türkmenlere büyük bir haksızlık olacaktır” dedi. 

IŞİD bir proje
 “IŞİD’in bölge için bir proje olduğuna” dikkati çeken Salihi, şunları söyledi: “IŞİD eliyle Irak’ta yeni bir harita hazırlandı. Buna göre Enbar, Selahaddin ve Musul gibi bölgeler Sünnilerin haritası olarak çizildi. Kürtlerin daha önce zaten Erbil, Süleymaniye ve Duhok iliyle belirlenen bir bölgeleri vardı. Son olaylarla birlikte ihtilaflı bölgeler de buna eklenerek Kürtlerin alanı genişletildi. Şiilerin bölgesi zaten belli. Türkmenler, Irak’ta kaybeden tek taraftır. Türkmenler, haritadan siliniyor. Ölüm ve göç olayları Türkmenleri yok olmaya mahkum ediyor.” ITC Başkanı Salihi, Türkmenlerin haritadan silinmemesi için çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: 

İzin vermeyeceğiz
“Telafer ve Diyala’daki Türkmenlerin yerlerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bunu Diyala’da başardık. Kısa bir süre önce Diyala’nın Karatepe, Hanekin ve Kifri ilçelerindeki çatışmalardan dolayı göç eden Türkmenlerin kendi evlerine dönmelerini sağladık. Ancak Telafer için bu kolay olmayacak. Binlerce Telaferli, İyaziyeli ve Musullu Türkmen, bugün Kerkük’teki kamplarda barınıyor. Binlercesi de Suriye’den Türkiye’ye geçti. Bu acımasız IŞİD projesinde Türkmenlerin yok olmasına ve demografik dengelerle oynanmasına izin vermeyeceğiz.” Kerkük çevresini terör örgütü IŞİD’den koruyan Heşdi Şabi’nin, Şii Türkmenlerden oluştuğunu aktaran Salihi, gerektiğinde bu güçlere yardım ettiklerini kaydetti.

Silaha ihtiyacımız var
Türkmen lider Salihi, “Türkmenler olarak silah istiyorsunuz, bunu kullanacak askeri gücünüz var mı?” sorusuna ise “Türkmenlerin kendilerini koruyacak silahlı bir gücü var. IŞİD saldırısı sonrası ordudan ayrılan Türkmen askerlerle bu birliği güçlendirmeye çalışıyoruz. Ancak silah yardımına ihtiyacımız var. Merkezi Irak hükümeti bize silah bu yardımı yapmazsa Türkiye başta olmak üzere herkesten silah yardımı alacağız” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim