Belarus ve Ukrayna sınırında yaptığı tatbikatlarla NATO'ya meydan okuyan Rusya, Batı'ya sakinleşin çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, basınına verdiği demecinde NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından kabul edilen ortak açıklamayı yorumladı.

Belarus'ta tatbikatların sona erdiğini ve NATO'nun sakinleşmesi gerektiğini belirten Gruşko, birliklerin kademeli olarak kalıcı yerlerine geri döndüğünü belirtti.

(Rusya-Belarus) Birlik Devleti var, o batıya doğru genişlemiyor diyen yetkili, ''Taşkent Anlaşması’nın, askeri saldırıya uğrayan bir Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkesine yardım edilmesini öngören dördüncü maddesi var. KGAÖ tamamen savunma amaçlı bir kuruluştur” ifadelerini kullandı.

NATO'nun ‘doğu kanadı için’ endişelenecek bir şey olmadığını söyleyen Gruşko, “Burası, şimdi kendi müdahalelerinizin ve rejim değişikliklerinizin sonuçlarıyla uğraşmak zorunda olduğunuz güney kanadı değil” vurgusunu yaptı.

Dün gerçekleşen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından yapılan ortak açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna ve çevresinde, ayrıca Belarus'ta çok büyük ölçekli, sebepsiz ve haksız bir şekilde askeri gücünün yığılmasından derin endişe duyuyoruz. Rusya'yı en kararlı şekilde diplomasi yolunu seçmeye, askeri yığınağı derhal tersine çevirmeye ve uluslararası yükümlülükleri ve taahhütlerine uygun olarak Ukrayna'dan askerlerini çekmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Editör: TE Bilişim