ABD

Koronavirüsün en çok hasar verdiği ülke olan ABD’de, ekonomik krizi önlemek için açıklanan 2 trilyon dolarlık rekor teşvik paketinde tarıma 48 milyar dolar pay ayrıldı. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) borçlanma yetkisi 14 milyar dolar arttırılırdı. Üretici birlikleri ise hayvancılık desteğiyle birlikte tarımsal harcama bütçesinin 50 milyon dolara çıkarılması gerektiğini söylüyor.

İtalya

Koronavirüs salgınının etkilediği ülkeler arasında olan İtalya’da tarım her şeye karşın sürüyor. İtalya’da bitkisel üretim, kuzeye oranla salgından çok daha az etkilenen güney bölgesinde yoğunlaşıyor. Ancak güneyin salgın öncesi de kırılgan olan tarım ekonomisini bugün ciddi risk altında. Üreticilerin tek beklentisi ise hükümetin Mart başında açıkladığı 25 milyar Euro’luk teşvik paketine yapılması planlanan ek kaynaktan tarıma güçlü bir pay ayrılması.

Fransa

Fransa’da tarımsal malzeme ve ekipman satışı yapılan noktalar ise açık bırakıldı. Aynı şekilde tarım makinesi bakım-onarım hizmetleri de sürdürülüyor. Fransa hükümeti hasat ve paketleme süreçleri için 150 bin gönüllüyü istihdam etmeyi başardı. Ekonomi Bakanı Bruno LeMaire ise başta süpermarketler olmak üzere tüm gıda tedarikçilerine “Yerel ürünleri stoklayın” çağrısı yaptı.

İspanya

Avrupa’nın en önemli sebze üreticisi olan ve seracılığın merkezi olan İspanya, İtalya’dan sonra kıtada Covid-19’dan en kötü etkilenen ülke. Ancak İspanya hükümeti virüse karşı henüz tarım özelinde bir önlem duyurmuş değil. Üretici birliklerinin ısrarlı çağrısına cevap veren İspanya Tarım Bakanlığı ise, tarımda tam verim için tüm girdilerin eksiksiz şekilde üreticilere ulaştırılması yönünde “acil” başlıklı bir not yayımladı

Kanada

Kanada’da Başbakan Justin Trudeau, gıda tedarik zincirinde sorun yaşanmaması için üreticilerin için ek 5 milyar dolarlık yardım fonu oluşturduklarını duyurdu. “Üreticiler için şu anda en önemli şey nakit akışının devam etmesi” diyen Saskatchewan Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Todd Lewis, “Üretimimiz aynı şekilde devam edecek. Tarım ilacı ve gübrede de kıtlık yaşayacağımızı umuyoruz” diye konuşuyor.

Çin

Koronavirüsün ilk görüldüğü ülke olan Çin'de tarım sektörü, geçtiğimiz 2 ay boyunca düşen ürün fiyatlarının yarattığı sarsıntıyı gidermeye çalışıyor. “Çin’de gıdaya olan talep arzdan daha yavaş artıyor” diyen tarım analisti Darin Friedrichs, küçük üreticilerin ağırlıkta olduğu Çin tarımında koronavirüsün yarattığı etkinin pek çok üretici aileyi tarımdan uzaklaştıracağını söylüyor.

Editör: TE Bilişim