Suriye Meclis Başkanı Hammuda Sabbağ, mevcut Devlet Başkanı Beşar Esad'ın oyların yüzde 95.1'ini alarak seçimi kazandığını bildirdi.

Sandık başına giden Suriyelilerin sayısının 14 milyon 239 bin 140 olduğunu kaydeden Sabbağ, seçime yüzde 78'lik bir katılım sağlandığı bilgisini verdi.

Yedi yıl sonra düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde üç aday yarışmıştı.

Lübnan ve Ürdün’de sığınmacılar için sandık kuruldu Türkiye’den neden yok?

Lübnan ve Ürdün’de Suriye’deki devlet başkanlığı seçimleri için Büyükelçiliklerde oy sandığı kuruldu.

Suriye’nin eğitimli ve nitelikli vatandaşının çoğu Lübnan veya Ürdün’de olduğu biliniyor. Öte yandan Türkiye’deki geçici mültecilerinin eğitim seviyelerinin düşük olduğu ise yapılan istatistiklerde yer almıştı.

Esad’ın bu kesimin mülteci olmasına, Suriye’den çıkmış olmalarında oldukça memnun olduğu bilinen bir gerçek.

Suriye'de devlet başkanlığı seçimlerinde Beşar Esad'a karşı yarışan adaylardan Mahmud Ahmed Marei, Beşşar Esad’in yeniden 7 yıllık bir süreyle yeniden seçilmesinde Türkiye ile Almanya dahil olmak üzere batılı ülkelerin Suriyeli göçmenlerin oy kullanmalarını engel olmasının neden olduğunu söyledi.

Seçimlerin meşru olduğunu söyleyen Mahmud Ahmed Marei, Suriyeli göçmenlerin oy kullanmalarının engellenmesinin büyük bir "hata" olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE DAHİL BÜTÜN SURİYELİ GÖÇMENLERİN SURİYE'YE DÖNMESİ İÇİN ÇALIŞIRIM"

Seçimlerde Beşar Esad'a karşı gerçekten bir şansı olduğunu düşünen Mahmud Ahmed Marei, "Esad ile bu seçimlerde rekabet içindeyim. Suriye Devlet Başkanlığı seçimlerine muhalefetteki Demokratik Cephe adına ve hem iç hem de dış ulusal muhalefeti temsilen katıldım. Seçimi kazanırsam, Suriye'de seçimleri kazanırsam düşünce suçlularını hapisten çıkarır, Lübnan, Ürdün, Türkiye ve tüm Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan göçmenlerin başları dik bir şekilde geri dönmeleri için çalışırım" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE ALMANYA HATA YAPTI

Türkiye ve Almanya'nın Suriyelilerin oy kullanmasına engellemesinin hata olduğunu söyleyen Marei, "Esad'ı sevmiyorlarsa muhalif bir aday ya da başka bir aday için oy kullanabilirlerdi" dedi.

Euronews'ten Mariam Chehab'ın haberine göre Mahmud Ahmed Marei şunları söyledi:

"Avrupa Birliği ülkeleri konusunda, Almanya'nın Suriyelilerin oy kullanmasını engellemesini hata olarak yorumluyorum. Türkiye de hata yaptı. Almanya ve Türkiye'de bulunan Suriyelilerin bakış açılarını dile getirmelerine, en başarılı gördükleri adayın programını seçmeye, Suriye'yi gelecek günlere taşımada en yetkin olacak kişiyi seçmelerine izin verilmeliydi. Başkan Esad'ı sevmiyorlarsa muhalif bir aday ya da başka bir aday için oy kullanabilirler. Burada önemli olan, Suriyelilerin özgür bir şekilde fikirlerini dile getirebilmeleriydi. Almanya'da kimse onları zorlayamaz, kimse bir adayı empoze edemez. Suriyeliler hükümetlerinin yetkisi altında oldukları için Almanya'da, Türkiye'de kimse sahtekarlık yapamaz.

Öte yandan Fransa, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (  BAE) yaşayan Suriyeliler, büyükelçiliklerde 20 Mayıs’ta oy kullanmıştı. Rejimin Meclis Başkanı Hammode Sabbag,halkın en az yarıdan fazlasının sandığa gitme imkanı bulunmayan ülkede, katılım oranının yüzde 87,64 olduğunu ileri sürdü.

Türkiye’nin Suriye’deki seçimi kabul etmesi durumunda mültecilerin gönderilme durumunu engellemek için, bu seçimi gayri meşru saydığı iddia edildi.

Gazeteci, yazar Banu Avar ise yaptığı paylaşımda “Suriye’de Esad rekor katılımla yine başkan seçildi. Suriye 10 yıldır yaşanan savaş koşullarında bile seçimleri aksatmıyor. Lübnan ve Ürdün’deki sığınmacılar da oy kullandı. Türkiye ise sığınmacılar için seçim sandıkları açılmadı..” dedi.

Editör: TE Bilişim