El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin üzerinden yıllar geçse de, öldürülmesine yönelik iddialar ve tahminler hala devam etmekte.

 Neptün Mızrağı Operasyonu'na yönelik araştırma çalışmaları devam eden Pakistanlı gazeteciler ve o gün olay yerinde bulunan görgü tanıkları, o anlara dair flaş iddialarda bulundular. 

Yıllardır Usame Bin Ladin'in öldürülmesi ile ilgili tahminler ve teoriler devam ederken Pakistanlı gazeteciler ve görgü tanıklarından flaş teoriler ve iddialar geldi. O güne dair araştırmaları devam eden gazeteciler ve gördü tanıkları Ladin'in öldürüldüğü Neptün Mızrağı Operasyonu'nun üzerinde uzun yıllar geçmesine rağmen bin Ladin'in öldürüldüğüne dair bir teyit ve kanıt olmadığı için hala şüphe duyduklarını belirtip çeşitli iddialarda bulundular.

Aksam.com.tr'nin Sputnik International'dan aktardığı habere göre, Pakistanlı gazeteciler Usame Bin Ladin'in o gün orada olduğunu teyit edemediklerini, bu nedenle söz konusu operasyonun ABD'nin uluslararası itibarını sağlamak amacıyla bir düzen olduğunu iddia etti.

Görgü tanıklarından Raja Harun, Sputnik'e verdiği demeçte, "Bin Ladin'in binada olmadığından eminiz. Ama ailesi kesinlikle birkaç yıldır bölgede yaşıyordu." dedi.

Tüm operasyonu gelişirken gözlemleyen Harun, Bin Ladin'in bulunduğu öne sürülen binaya çok yakın ikamet ediyordu. Harun'a göre, Amerikan ve Batı medyasında çıkan Usame bin Ladin'in şehrimizde öldürüldüğü haberleri şaşırtıcıydı. Ardından yerli ve yabancı gazeteciler gelmeye başladı. Bunu Obama'nın dünyanın en tehlikeli terör örgütünün başkanının öldürülmesine ilişkin açıklamaları ve tebrikleri takip etti. Harun, "Cesedinin denize atılması aptalca ve gülünçtür" dedi.

NEPTÜN MIZRAĞI OPERASYONU

Haberde, Bin Ladin'in, "1990'ların sonlarından bu yana ülkenin bazı bölgelerine hakim olan Taliban'ın desteğiyle Afganistan'da saklandığı" yazıldı.

New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ile Washington'daki Pentagon binasına yönelik (3.000'den fazla Amerikalının öldüğü) 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından ABD, Afganistan'dan Bin Ladin'in iadesini talep etti. Taliban'ın teröristi iade etmeyi reddetmesi, ABD'nin ülkeye yaklaşık 20 yıldır süren askeri müdahalesine yol açtı. Ancak bin Ladin, Afganistan'daki Taliban rejiminin ABD ve müttefikleri tarafından devrilmesinin ardından tutuklanmaktan kurtulmayı başardı.

Birkaç yıl boyunca, El Kaide lideri siyaseten aktif olmaya devam etti, sürekli olarak televizyona çıktı ve yeni tehditler savurdu, ancak yeri bilinmiyordu.

2010 yılında CIA, bin Ladin'in Pakistan'ın Abbottabad şehrinde bulunduğu iddia edilen yerleşkesini ziyaret eden kuryesinin izini sürdü. El Kaide liderini öldürme operasyonu, aylarca süren gözetim ve özel kuvvetlerin Bin Ladin'in yerleşkesinin bir kopyasına baskın yapmak için eğitilmesinin ardından 1 Mayıs 2011'de Afganistan'dan başlatıldı.

Ladin'in cenazesi Afganistan'ın Celalabad kentindeki üsse nakledildi. Orada, cesedin fotoğrafı çekildi ve ertesi gün DNA analizi, onun Bin Ladin olduğunu doğruladı. Daha sonra, ceset Arap Denizi'ndeki USS Carl Vinson gemisine götürüldü "Müslüman geleneklerine uygun olarak" denize bırakıldı. Ancak herhangi bir bağımsız taraf Bin Ladin'in ölümünü teyit edememişti.

El Kaide, 6 Mayıs'ta liderlerinin öldüğünü doğruladı.

Operasyonun detayları, Bin Ladin'in öldürülmesinden üç ay sonra The New Yorker tarafından yayımlandı.

Editör: TE Bilişim