Batken bölgesinin Leilek ilçesine bağlı Arka köyünde Kırgızların konutlarına Tacik askerler ateş açmaya başladı.

Kırgız Cumhuriyeti Sınır Muhafız Teşkilatına göre, 1 Mayıs 2021 saat 12:45 itibariyle devlet sınırının Kırgız-Tacik kesiminde durum gergindir.

“Batken bölgesinin Leilek ilçesinin Arka bölgesinde, Tacik askerler Kırgızistan vatandaşlarının evlerine ateş açtı. Kırgız köyleri tahliye edildi. Kırgız Cumhuriyeti Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, Sınır Muhafız Teşkilatı'nın sınır birimleri savunma pozisyonuna geçti.

28 Nisan'da, Batken bölgesinin Kök-Taş köyü yakınlarında, Golovnoy su dağıtım merkezi'nde, Kırgız-Tacik sınır köylerinin sakinleri arasında bir olay meydana gelmişti.

YAVUZ SELİM DEMİRAĞ’DAN KORKUTAN PAYLAŞIM

Yeniçağ Gazetesi yazarlarından usta gazeteci Yavuz Selim Demirağ yaptığı paylaşımda bir köyün tamamen yakıldığını ve 400’ün üzerinde ölü olduğunu söyledi.

Demirağ paylaşımında şu ifadelere yer verdi “Kırgızistan da Tacik saldırıları şiddetle devam ediyor. Bir köy tamamen yakılırken ölü sayısı 400 ü geçti. Çin ve İran destekli saldırılar karşısında dünya sessiz. Türkiye den ise her hangi bir girişim yok. Olan Türk’e oluyor.”

TACİKİSTAN REHİN ALDIĞI 10 KIRGIZİSTAN VATANDAŞINI SERBEST BIRAKTI

Tacikistan'ın dün çatışmaların yaşandığı sınır bölgesinde rehine aldığı 10 Kırgızistan vatandaşını serbest bıraktı.

Kırgızistan ile Tacikistan sınırındaki Batken kentinde gerçekleştirilen ikili görüşme sonucu Tacikistan'ın dün rehine aldığı 10 Kırgızistan vatandaşı da serbest bırakıldı.

Sınırdaki Batken kentinin Leilek ilçesinde yer alan İnternational Köyü'nün Muhtarı Murzabek Zhumabaev'in rehineler arasında bulunduğu öğrenildi. Serbest bırakılan rehinelerin muayene edilmek üzere tıbbi bir tesise götürüldüğü aktarıldı.

Öte yandan sosyal medya üzerinden rehinelerin serbest bırakıldığı anların görüntüleri paylaşıldı. Görüntüde rehinelerin Tacik askerleri tarafından serbest bırakıldığı, Kırgız tarafından yetkililerin de rehinelere sağlık durumlarına ilişkin sorular sorduğu görüldü.

Dün Kırgız medyasına yansıyan haberlerde, Kırgızistan vatandaşlarının rehin alındığı ifade edilmiş ancak Tacikistan bu bilgilerin doğru olmadığını söylemişti.

Editör: TE Bilişim