Türkistan Press’te yer alan bilgilere göre, Sümeyye Abdulmecit, Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde yaşayan 53 yakındaki Halası Merhaba Abduşukür (anne) ile 25 yaşındaki kuzeni Nigare Abduşükür’ün (kızı) önce tutuklanıp ceza kampına atıldığını ve sonra da 19 senelik hapis cezasına çarptırıldığını sosyal medyada paylaştı.

Ayrıca, Nigare Abduşükür’ün 25 yaşında olduğu, Pedagoji Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü 2017 mezunu, ileri düzeyde Çince ve İngilizce bildiği biliniyor. Almanya’daki sosyal medya aracılığıyla ağabeyi ile iletişim kuran Nigare Şükür, Kasım 2017’de Çin polisi tarafından evinde gözaltına alındı ve yargısız infazla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

“ÇİN’İN KEYFİ TUTUKLAMALARINA MARUZ KALDILAR”

Tutuklanma nedenlerinin 2015’te Türkiye’ye 15 günlük geziye gelmesi olduğunu belirten Sümeyye Abdulmecit halası ve kuzeninin suçsuz olduğunu ancak Çin’in keyfi tutuklamalarına maruz kaldıklarını kaydediyor.

Küçük kız, ayrıca bütün Türk alemi, Birleşmiş Milletler, İslam İş Birliği Teşkilatı ve İnsan Hakları Örgütlerinin Uygur Türkleri için ses vermesini talep ediyor.

Editör: TE Bilişim