Yeryüzünde 2 milyon 640 bin insana bulaşan corona virüs, bugüne kadar 184 bini aşkın can aldı. Dünyada 210 ülke ve bölgeye ulaşan salgın hızla yayılırken, bir ülkeden kan donduran görüntüler geliyor.

210 milyon nüfusuyla Güney Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya'da, ilk vaka 26 Şubat’ta tespit edildi. Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise koronavirüs salgınını küçümseyip 'küçük bir grip' olarak tanımladı.

Sosyal mesafe kurallarını hiçe sayan 'Tropik Trump' Bolsonaro'ya kısa sürede taraftarları da eklendi, günlerdir karantina tedbirlerinin kaldırılması için gösteri yapıyorlar.

Ancak Brezilya'nın en büyük eyaleti olan Amazonas'ın en büyük şehri Manaus'tan gelen işaretler, Amazon havzasında corona virüs salgınının ağır sonuçlara yol açtığını gösteriyor.

Belediye Başkanlığı'nın ofisinden yapılan açıklamaya göre, toplu mezarların açılması için talimat verilmek zorunda kalındı.

Associated Press (AP) ve Reuters'ın servis ettiği fotoğraflar, yakınlarını toplu mezara defnedenlerin çaresizce kepçenin tabutların üzerine toprak atışını izlediğini ortaya koyuyor.

Brezilya medyası, Manaus'un cesetlerin sokaklara atıldığı Ekvador'un Guayaqil kenti gibi olabileceğini yazıyor. Zira, eyalette tüm ülkedeki en yüksek ölüm oranları kaydediliyor.

İngiliz medyası ise, tüyler ürperten kareleri 'Bolsonaro'nun utancı, şok fotoğraflar' başlığıyla sundu. Son 24 saatte 165 bin insanın yaşamını yitirdiği Brezilya'da can kayıpları üç bine yaklaştı.

AP, Maria do Esparito Santo'nun bir hafta boyunca ateş ve ağrı hissettikten sonra hastaneye gittiğini ancak hiç boş yatak olmadığını bildiriyor.

Kendisine yalnızca bir plastik sandalye gösterilip oturması söylendiğindeyse, ailesiyle birlikte evine döndü. Aile bir gün sonra 67 yaşındaki kadını bu kez yoğun bakıma getirdi ancak burada da boş yatak bulunamadı.

11 saatlik bekleyişin ardından ambulansla bir başka hastanenin yoğun bakımına nakledildi ve Maria Esparito'ya hemen oksijen bağlandı. Amazonas'taki sağlık servisinin sözcüsü, hastane yataklarının yüzde 90'ının kullanımda olduğunu duyurdu.

Hastane içinden çekilip sosyal medyada paylaşılan görüntülerde koridorların cesetlerle dolu olduğu göze çarpıyor. 2.2 milyon nüfuslu şehirde toplu mezarlara her gün onlarca insan defnediliyor. Brezilya'daki pozitif sonuç veren testler 2 bin 678 artışla 46 bin 182'ye ulaştı.

Salgının hızla yayıldığı bir başka Latin Amerika ülkesi Meksika'da, Tijuana kentindeki mezarlık çalışanları koruyucu kıyafetlerle yeni cesetleri bekliyor. Meksika'daki vakalar 1043 artışla 10 bin 544'ü buldu. Son 24 saatte 113 ölüm kayıtlara geçti.

Hindistan Ahmedabad'da corona virüs nedeniyle yaşamını yitiren bir erkek, belediye ekipleri tarafından yakılmak üzere hazırlanıyor. Bir aydır sokağa çıkma yasağı uygulanan ülkede 681 hasta hayatını kaybetti, 21 bin 797 tanı konuldu.

Güney Afrika'nın kıyı kenti Cape Town'da bir yandan corona virüs karantinası uygulanırken ekipler sahipsiz arsalara yapılan gecekondu kulübeleri yıktı. Başını sokacak çatının enkaza dönüştüğünü gören bir adam gözyaşlarına boğuluyor. Covid-19'un resmi verilere göre 65 can aldığı Güney Afrika'da, 3 bin 635 vaka var.

Şili'nin başkenti Santiago'da Haitili göçmenlerde corona virüs çıkmasıyla mahalle karıştı, çıkan kavgayı ayırmak için polisler bölgeye gelirken bir Haitili erkek kavga ettiği yerli halka taş atıyor. Şili, 11 bin 296 pozitif testle Brezilya ve Peru'dan sonra Güney Amerika'da en çok vakaya rastlanan üçüncü ülke.

849 bin vaka, 47 bin ölü. Bu rakamlar, halihazırda dünyada corona virüsün merkez üssü olan ABD'ye ait. Ancak Başkan Donald Trump'ın kışkırttığı göstericiler, günlerdir karantina önlemlerinin kaldırılması için sokaklarda. New York Albany'de sokağa çıkan bir göstericinin araç penceresinde, Trump'tan danışmanı bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony Fauci'yi kovması isteniyor.

Kafkasya ülkesi Gürcistan'ın Shulayeri köyünde yaşayanlar ilan edilen karantina önlemlerini protesto ederken zaman zaman tansiyon oldukça yükseldi. Gürcistan'da 416 Covid-19 tanısı konulmuş durumda.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin Subra el Hayme semtinde trafikte sıkışıp kalmış araçlar, corona virüs günlerinde başka ülkelerde görülmeyen görüntüler sunuyor. Mısır'da 3 bin 659 test pozitif çıktı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki bir bakım evine corona virüs sıçradı, ekipler yaşlıları ambulanslarla tahliye ediyor. Güney Amerika ülkesinde 3 bin 288 vaka kayıtlara geçti, 159 hasta öldü.

Ekonomik darboğaz ve yaptırımlarla boğuşan Venezuela'da temiz su, elekrik ve akaryakıta erişim bile çoğu zaman zor. Başkent Caracas'ta bir erkek yüzüne taktığı maskeyi yol kenarındaki çeşmede yıkıyor. 1000'den daha az testin yapılabildiği ve 298 vakanın belirlendiği Venezuela'da, insanların çoğunun evlerinde akan bir musluğu yok.

Türkiye, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı belki de ilk kez evinde kutluyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 100. yılının da kutlandığı günde İstanbul'da balkonlarına bayrak asan bir anne ve kızı. 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta ilan edilen dört günlük sokağa çıkma yasağı bugün başladı.

Orta Amerika ülkesi El Salvador'da bir polis kontrol noktasından geçenler kimliklerini göstermek zorunda. Polisin hedefi, başkent San Salvador'ın merkezindeki pazarlardan uzak tutmak. El Salvador'da 237 test pozitif sonuç verdi.

İngiltere'de Avam Kamarası corona virüs günlerinde ilk sanal oturumunu gerçekleştirdi. Normalde her çarşamba başbakanın milletvekillerinden gelen soruları yanıtladığı oturum, parlamentodan konuşan Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın online olarak evlerindeki kameralarla bağlanan milletvekillerinin sorularını yanıtlamasıyla gerçekleşti. Salı günü kabul edilen yasaya göre parlamento 12 Mayıs'a kadar yeni sosyal mesafe kurallarıyla toplanacak. Böylece birbirine mesafeli bir şekilde parlamentoda en fazla 50 milletvekili olabilecek; diğer milletvekilleri evlerinden bağlanacak.

Ünlü sokak sanatçısı Banksy, İngiltere'nin Bristol kentindeki bir eserini corona günlerinde güncelledi. Sanatçı, Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kız tablosundan ilham alarak 2014 yılında çizdiği Kulak Zarı Piercingli Kız'a maske giydirdi. Bunsky, şimdiye kadar kimliğini gizli tutmayı başarmış fenomen bir ressam. Son 24 saatte 763 insanın yaşamını yitirdiği İngiltere'de can kaybı 18 bin 100'e çıktı. Halihazırda corona virüse yakalananların sayısı 133 bin.

Corona virüs salgınını durdurmayı başaran Güney Kore'de son 24 saatte yalnızca sekiz yeni vaka belirlendi, iki can kaybı kayıtlara geçti. Başkent Seul'deki Gyeongbok Sarayı'nın önünden maske takmış kadınlar geçiyor.

Filistinli kardeşler Rema, Sibel ve Hadel Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampında yer alan evlerinin çatısında karate hocalarıyla birlikte antrenman yapıyor. Filistin'de 474 vaka tespit edildi.

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nin Abidjan kentinde, bir sokak satıcısı başındaki tepside muzları taşırken corona virüsten korunmak için maske takıyor. Covid-19'un 14 can aldığı Fildişi Sahili'de corona virüse yakalananların sayısı 952.

Uruguay'da öğretmen Sergio Ferrao, San Jose kentinde bir aylık aranın ardından yeniden açılan okulun önünde öğrencilerini bekliyor. 14 bini aşkın testin yapıldığı Güney Amerika ülkesinde 549 Covid-19 teşhisi konuldu.

İskandinav ülkesi Norveç'te yaz mevsimi çoktan geldi bile. Başkent Oslo'da güneşin yüzünü göstermesiyle insanlar sahillere akın edip güneşlendi. Norveç'te şimdiye kadar 7 bin 338 teşhis konuldu.

Batı Avrupa'da corona virüse karşı karantina uygulamayan tek ülke İsveç'te bir günde 172 insan hayatını kaybetti, 682 test pozitif sonuç verdi. Vaka sayısının 16 bini aştığı ülkede, buna rağmen başkent Stockholm'deki restoranlar ve parklar dolu.

İstanbul'da yaşayan uzman spor eğitimcisi Sevinc Joy, öğrencilerine online amuda kalkma dersi veriyor. Fotoğraf Reuters haber ajansından Ümit Bektaş imzalı.

37 bin testten 790'ının pozitif çıktığı Güney Kıbrıs'ta bir kadın Lefkoşa'daki boş bir otoparkta koşuyor. Güney Kıbrıs'ta Covid-19 13 can aldı.

Editör: TE Bilişim