Seçim ve kriz yorgunu Yunan halkı, 6 yıldır süren kriz döneminde yedinci, son 8 ayda ise 3'üncü defa sandık başına gitti. İçişleri Bakanlığı'nın sandıkların yarıdan fazlasının açılmasıyla duyurduğu verilere göre Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Partisi'nin genç lideri Aleksis Çipras, 25 Ocak'ta gerçekleşen önceki seçimden sonra yine büyük bir zafer kazandı. Yunan halkı, 3. Kurtarma Paketi ve kemer sıkma önlemlerine imza atarak kendine güvenenleri hayal kırıklığına uğratmış olsa da Çipras'a bir kez daha kredi açtı. Solcu siyasetçi zafer konuşmasında “4 yıllık yetki aldık.” dedi. Coşkulu bir kalabalığa hitap eden Çipras, “Yunan halkı bize 7 ay önce başladığımız ülke içi ve dışında güreşmeye devam yetkisini net bir şekilde verdi.” diye konuştu.

SYRİZA'yı 28,18'lik oranla muhafazakâr Yeni Demokrasi (ND) izledi. 300 üyeli parlamentonun belirleneceği seçimlerde 8 parti yüzde 3 barajını aşarak mecliste temsil edilmeye hak kazandı. Bu sonuçlar ışığında SYRİZA, yaklaşık 145 milletvekili çıkartmış oldu. Sonuçların aşağı yukarı belli olmasının ardından gözler SYRİZA'ın yapacağı koalisyon hükümeti kurma çalışmalarına çevrildi. Sonuçların kesinleşmesini dahi beklemeden eski küçük hükümet ortağı aşırı sağcı Bağımsız Yunanlar'ın (ANEL) lideri Panos Kammenos ile bir araya gelen Çipras, 3 gün içerisinde hükümeti kuracaklarını söyledi. İki lider, halkı da birlikte selamladı. Öte yandan, krizler nedeniyle yılgınlık, ümitsizlik ve öfke duyan Yunan seçmenler seçime yüzde 55 ile rekor seviyede düşük katılım gösterdi.

ANEL'in, bir miktar oy kaybetmesine rağmen 3,67'lik oranla 10 milletvekilliği kazanması bekleniyor. Bu da iki partinin 155 milletvekili ile hükümeti kurması anlamına geliyor. Zorlu kemer sıkma düzenlemelerinin geçirileceği yeni dönemde zayıf bir çoğunluk hükümeti anlamına gelen oluşuma, PASOK ya da ilk defa yüzde 3,41'lik oy oranı ile mecliste 9 milletvekili ile temsil edilecek Merkez Birliği'nin de  (Enosi Kentroon) dışarıdan destek verebileceği ifade ediliyor.

Siyasi analistler, SYRİZA'nın ikinci seçim başarısında en büyük payın genç lider Çipras'a ait olduğunu düşünüyor. Halkla kurduğu diyalog, hatalarını kabul eden tavrı, mücadeleci kişiliği ve ülkenin borç sarmalından kurtulması adına kreditörler ile sürdürdüğü 6 aylık çetin müzakereler, 6 yıldır süren ekonomik krizden bunalan halkın Çipras'ı bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturtmasında belirleyici oldu. Seçim kampanyasında “eskiye ve yozlaşmaya son; yarına ve ileriye yürüyoruz” sloganlarını sık sık vurgulayan Çipras, istifa ile sonuçlanan 7 aylık iktidarının ardından bir kez daha halkın gönlündeki yerini korumayı bildi.

Ülkeyi 40 yıl tek başlarına yöneten merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) ve merkez sol PASOK'u seçimlerde cezalandıran vatandaş, 25 Ocak'ta Çipras'a yüzde 36,34 ile iktidarı getirmişti. Uzun süren müzakereler, finansal daralma ve bankaların kapanmasına kadar uzayan sürecin ardından Çipras, 3 yıllık kurtarma paketi karşılığında acı reçeteye ‘evet' demek zorunda kalmıştı. Ardından da partinin çoğunluğu kaybetmesi üzerine 7 aylık iktidarını yeniden seçimlere gitme kararı ile noktalamıştı. Hangi hükümet kurulursa kurulsun ülkenin önünde zorlu bir süreç daha var. Birkaç ay içerisinde AB ve IMF'nin değerlendirmesinden olumlu not alması gereken Atina, çok sayıda vatandaşı kızdıracak kemer sıkma düzenlemelerini art arda hayata geçirmek zorunda.

Editör: TE Bilişim