Kuzey Carolina eyaleti açıklarında 1857 yılında batan bir gemide beyaz renkli iş pantolonu bulunmuş, pantolonun bir madenciye ait olduğu yorumu yapılmıştı. Dünyanın en eski kot pantolu olarak lanse edilen kot pantolon rekor fiyatla açık artırmada satıldı.

Açık artırma ABD'nin Nevada eyaletindeki Reno'da 3 Aralık'ta gerçekleştirildi. "Altına Hücum" dönemine ait, kot pantolonun da içinde bulunduğu 270 parça eşya satışa sunuldu. Eşyalar, toplamda yaklaşık 1 milyon dolara satıldı.

Eşyaları satışa çıkaran California Gold Marketing Group yöneticisi Dwight Manley, "Bu madenci pantolonu Ay'daki ilk bayrağa benziyor, tarihi bir anı simgeliyor" yorumunu yaptı.

Tüm bu parçalar 1857 yılının Eylül ayında batan buharlı SS Central America (Orta Amerika) gemisinden bulunmuştu.

ABD'de 1800'lerin ikinci yarısında "altına hücum" dönemi yaşanmıştı.

SS Central America fırtınada batmış, 578 yolcu ve mürettebatın 425'i hayatını kaybetmişti, Gemiyle birlikte 21 ton altın ve eşyanın da battığı tahmin ediliyor.

Rekor düzeyde bir rakamla satılan pantolonsa John Dement adlı bir adamın bavulunda bulundu. Pantolonun San Francisco'dan alındığı tahmin ediliyor.

Müzayede yetkilileri, önden beş düğmeli bu modelin daha sonraları Levi Strauss'la özdeşleşen iş pantolonlarının ilk örneklerinden olabileceğini açıkladı.

Levi Strauss ilk mavi bluejean'i 1873'te, yani geminin batmasından 16 yıl sonra San Francisco'da üretmişti.

1880'lerden kaldığı düşünülen ve Batı ABD'deki bir madende bulunan Levi's kot pantolon, iki ay önce 76 bin dolara alıcı bulmuştu.

Editör: Yadigar Hanım