Deprem Uzmanı Prof. Şener Üşümezsoy, Düzce’de geçtiğimiz hafta meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremden sonra deprem olmasını beklediği yeni noktayı açıkladı.

Düzce depremini bir yıl önceden bilen, önceki gün açıkladığı fay hattında dün sabah 4.7 büyüklüğünde deprem olan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, stres biriken ve risk taşıyan yeni fay hattına işaret etti. 

Düzce depremi ile ilgili “deprem doğuya kayıyor” tezinin doğrulandığını vurgulayan Üşümezsoy, deprem sonrası oluşan artçılar sebebiyle risk taşıyan fay hattı ve yeni depremin olacağı yere ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Kırılan fayın Karadere fayının havza içindeki devamının oluşturduğu depremlere bakarak Karadere fayını ve 1999 Düzce depremini ve 17 Ağustos depreminin stres ilişkilerine baktığımızda Karadere fayının kırılmayan bölümünde stresin yükseldiğini görmekteyiz. Karadere fayının Kuzey doğuya doğru uzanan, üzerinde görülen sınırın havza içine doğru devam ettiğini bu deprem göstermiştir. 

Bölgenin havza kuzey kenarı çeviren faylar olarak Çilimi fayı tam Karadere hizasında. Güneydoğusunda ve günay batısında fayların olduğunu belirtmiştik. Bunların Gölyaka depreminden sonraki dönemde stres yükleneceğini vurgulamıştık. Yeniçağ'a yaptığım açıklamalarla da halkı uyarmıştık.

Son artçı depremlerini gerek AFAD gerek kandilli verilerini incelediğimiz de Karadere fayının kuzey doğusuna doğru devam eden Gölyaka bölgesindeki fayın havzanın içinden geçerek izlemeyecek şekilde kuzeye doğru ilerlediğini oluşan son artçılarda görmekteyiz.

Özellikle AFAD'ın açıklamasında gördüğümüz gibi 5'lik depremlerin diziliminin Karadere fayının kuzeyine doğru Çilimli fayına doğru onun kuzey doğusuna doğru ilerlediğini görmekteyiz.

Burada Hendef fayı gölge alanda kaldığı için 1999 depreminde seçilen fay Karaderi fayı olması stres dışı kalmıştır. Yüklelen fay Karadere fayıdır Düzce'ye doğru gitmiştir. Bu durumda da stres dağılımını göz önüne aldığımızda Çilimli fayının doğu kesiminde bir hareket, stres yüklenmesi olmuştur. Eli kulağında bir fay değildir. Çimli fayında yeterli stres söz konusu ise belirlenebilir.

Çilimli fayını da baktığımızda yapı olarak sıkıştırmalı bir yapıdadır. Havzanın kenarında yükselmiştir. Bu da özellikle Karadere fayının k. doğuya doğru haraket eden bloğu Çilimli fayından devam etmektedir.

Faylardaki stres yüklenimi göz önüne alındığında Karadere fayının kuzeydoğuya doğru ilerlediğini görüyoruz. 4'lük 5'lik depremler bunu işaret etmektedir. Sıçrayıcı fay Çilimli fayının özellikle Doğu ve ve kuzey doğuya giden kısmıdır. Yığlıca fayı Çilimli fayıyla birlikte kırılacak gibi görülmektedir.

Karadeniz'in kıyısında da stres yüklenmiştir. Gri renkli düzce havzasını görüyoruz. Kırmızı, sarı, mavi Düzce fayını ve Kara deri fayının kırılmış kesimi görülmektedir. Stres yönleri göz önüne alındığında Gölcük fayının havza içinde ilerleyerek Çilimli fayına stres yüklediğini göstermektedir.

Bölgenin önceki depremlerin ardından yorumlanması gerekirse; Kocaeli bloğu stres altında doğuya doğru hareket ediyor. Bu kısım Karadeniz kıyısında da etkili.

Bu bölge Adapazarı, Düzce havzaları bölgesi güneyindeki depremlerle stres yüklenmiştir. Sakarya depremi, 17 Ağustos depremi, Sapanca fayı, Karadere fayı, Düzce fayı kırılarak bölgenin kuzey doğusunda stres yüklenmesi yapmıştır. Kocaeli bloğu Doğuya doğru hareket ederek bu bölgedeki ana depremleri etkilemektedir."

Editör: Yadigar Hanım