İlaç Fiyat Düzenleme Kararnamesi'nin 13 yıldır değiştirilmemesi nedeniyle zorluklar yaşayan eczacılar ülke genelinde eylem yapma kaararı aldı. Ülkedeki 54 eczacı odasının tamamının katılacağı mitingin ekim ayında Ankara’da yapılacağı bildirildi.

Son olarak 21 Aralık 2008'de düzenlenen Büyük eczacı Mitinginden sonra ikinci büyük mitingine hazırlanan Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odası’nın başkanları geçtiğimiz günlerde sıkıntılarını dile getiren açıklamalar yapmış, özellikle ilaç fiyat kararnamesinin düzenlenmemesi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların çözülmemesi halinde kademeli eylem planı uygulayacaklarını bildirmişlerdi.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, ülke genelindeki tüm eczacıların ekim ayı ortası gibi Ankara'da ortak bir miting düzenleyeceğini bildirdi.

Özcan, “Eylem planımızı aşama aşama uygulamaya devam edeceğiz. Bu, iş bırakmaya kadar gidecek bir süreç. Ekonomideki sıkıntılar bizim için hiç bu kadar yakıcı olmamıştı. Mesleği bırakanların sayısı arttı. Eczanesini devreden, mesleği bırakan arkadaşlarımız çok fazla” dedi.

Geçen ay eczacılardan yapılan ortak açıklamada, eczacıların en temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma geldikleri vurgulanmış; iki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı ve eczane iflaslarının başlaması an meselesi olduğu belirtilmişti.

İLAÇ YOKLUĞU ARTTI

Bazı tansiyon, kalp, şeker, kanser ve hormon tedavisinde kullanılan ilaçlarda yaşanan yokluk her geçen gün daha da büyüdüğüne dikkat çeken Özcan, hem eczacıların yaşadığı ekonomik darboğazda hem de ilaç yokluğunda 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin etkili olduğunu kaydetti. 

Tüm ilaç gruplarında bu sıkıntının yaşanabildiğini kaydeden Özcan, “Tansiyon, diyabet gibi ilaçların yanı sıra tüp bebek ilaçlarını da tamamlayamıyoruz bir türlü” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım