Bilindiği üzere Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında üniversiteler online eğitim kararı almıştı. Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ün de tavsiyesi üzerine online eğitime geçen üniversitelerde, açık öğretim ve birinci öğretim öğrencilerinden eğitim harcı alınmazken, ikinci öğretim öğrencilerinden zamlı bir şekilde alınmaya devam ediliyordu.

Öğrencilerin mağduriyetlerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi sunarak dile getiren Usta, “ikinci öğretim öğrencilerinin çoğu, sanıldığı gibi bir işte çalıştığı için değil, puanları birinci öğretime yetmediği için ikinci öğretimi tercih etmişlerdir” dedi.

Öğrencilerin kalmadıkları öğrenci evlerinin kiralarını ödediğini vurgulayan Usta, online ders için evlerine internet bağlatmış; bilgisayarı, tableti, telefonu olmayanlar taksitle veya borçla bu cihazları edinmiştir. Bu nedenle pandemi sürecinde öğrencilerimiz de maddi açıdan oldukça sıkıntı çekmektedir” dedi.

Öğrencilerin yüz yüze eğitim imkanları ve üniversitenin fiziki yapısından yararlanmadığını, pandemi süreci yüzünden büyük ekonomik sıkıntılar çektiklerinden bahseden Usta, “sırf ikinci öğretim öğrencisi oldukları için öğrenim harcı alınması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır” dedi.

Öğrencilerin sorunlarını ve mağduriyetlerini dile getiren Usta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:

1-Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden alınmayan harç ücretleri, ikinci öğretim öğrencilerinden hala neden alınmaktadır?

2-Alınan bu öğrenim harçları için bir düzenlemeye gidilecek midir?

3-Yeni bir düzenleme yapılması durumunda tahsil edilen harç ücretleri iade edilecek midir?

4-Bu öğrencilerden harç ücretini ödeyemeyecekleri için üniversiteyi bırakmak zorunda kalanlar hakkında bir çalışma yapılacak mıdır?

Editör: TE Bilişim