Tez de varılan sonuca göre, aynı zamanda akademik başarısı düşük olan imam hatip ortaokullarında sınıf yükseldikçe saldırganlığın da artığı görülüyor.

Rize, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yapılan bir yüksek lisans tezi ortaokullarda okuyan imam hatiplilerin akranlarına göre daha saldırgan olduğunu öne sürdü. “Ortaokul öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin açıklanmasında sahip oldukları değerlerin rolü” başlıklı tez Mehmet Balcı tarafından yazıldı. Tezde 2 bini aşkın öğrenciyle görüşüldü.

AKRANLARINA GÖRE DAHA SALDIRGANLAR..

Tezin sonuç metninde “Öğrencilerin saldırganlık algılarının okul türü değişkeni bazında farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. İmam hatip ortaokullarında okuyan öğrencilerin saldırganlık algıları normal ortaokullarda okuyanlara göre daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

“AKADEMİK BAŞARILARI DÜŞÜK”

BirGün’nden Mustafa Kömüş’ün haberine göre; imam hatiplerin akademik başarısının düşük olduğunun vurgulandığı ve bu nedenle bu durumun ortaya çıktığı şu şekilde vurgulandı: “Bu çalışma kapsamında elde edilen sonuçlara göre imam hatip ortaokullarının sayısının fazla olması nedeniyle bu okullara kaydın daha kolay olmasına neden olmaktadır. Bu durumda da akademik başarısı düşük birçok öğrenci imam hatip okullarına kayıt yaptırmaktadır. Böylece akademik başarısızlık saldırganlıkla örtülmektedir.”

“SINIF YÜKSELDİKÇE SALDIRGANLIK ARTIYOR”

Tezde sınıf yükseldikçe saldırganlığın da arttığı vurgulandı. Buna göre 8. sınıftaki öğrenciler alt sınıflara, 7. sınıftakiler de 5. ve 6. sınıfa gidenlere göre daha saldırgan oluyorlar.Sınav stresiSınıf arttıkça saldırganlaşmanın sebebi ise tezde şöyle aktarıldı: “Yapılan bu çalışmanın sonuçlarına göre sınıf düzeyi arttıkça saldırganlığın artması, çalışmaya katılan öğrencilerin bulundukları yaş düzeyi itibariyle ergenliğe yaklaşmaları ve ortaöğretime geçişte uygulanan sınav stresine daha çok maruz kalmalarıyla açıklanabilinir.”

Editör: TE Bilişim