Kaplan, üç yanlışın bir doğruyu götüreceğini hatırlatarak cevabı sallamanın yanlışlığına işaret etti.

Adayların dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisi de iki oturum arasında sorular hakkında konuşmamak. Çünkü yanlış cevaplar öğrencinin moralini bozuyor ve sonraki oturumu etkiliyor.

Kaplan, uzmanların, zor sorular için “turlama tekniğini” tavsiye ettiğini kaydetti. Buna göre soruyla inatlaşmamak, yani çözmek içn direnmemek gerekiyor. Yapılacak en iyi şey, soruya işaret koyup test bittiğinde dönüp  tekrar çözmeye çalışmak.

Kaplan’ın, adayların mutaka okuması gereken yazısı şöyle:

“3 yanlış 1 doğruyu götürecek, ‘sallamayın’

 LGS’de 3 yanlış bir doğruyu götürecek. TEOG sınavlarında olduğu gibi ‘Atayım, belki tutar’ diyemezsiniz. Bu yüzden de bilmediğiniz soruları boş bırakın. Aksi halde doğru cevaplarınızı kaybedersiniz. İki oturum arasındaki 45 dakikalık molada ise sınav sorularını tartışmayın

LİSEYE Geçiş Sınavı’nda (LGS) adayların da ailelerin de en çok eleştirisini yanlış cevapların doğruları etkilemesi oluşturuyor. Üniversite sınavlarında bile 4 yanlış bir doğruyu götürürken, LGS’de 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. TEOG sınavlarında öğrenciler emin olmadıkları soruların cevaplarını “atsalar” bile tutturup puan alabiliyordu. Bu yüzden de onlara “Bilmediğiniz soruları boş bırakmayın, atın, tutarsa puan alırsınız” önerisini yapıyorduk. Ancak LGS’ye girecek öğrenciler tam tersine emin olmadıkları soruları boş bırakmalı. Bilmediğiniz soruyu “sallamayın” çünkü yanlışlarınız doğrularınızın düşmesine neden olacak.

İKİ SINAV ARASI 45 DAKİKA

İki oturumlu sınavda öğrencilere toplam 90 soru sorulacak. Sınavda ilk olarak öğrenciler sözel alanda soruları yanıtlayacak. Toplam 50 sorunun dağılımı 20 Türkçe, 10’ar tane de TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil olacak. Saat 09.30’da başlayacak bu bölümün cevaplama süresi 75 dakika. Sınavın ikinci oturumu sayısal bölüm 11.30’da başlayacak. 20’şer Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere toplam 40 soru yöneltilecek. Bu bölümün cevaplama süresi 60 dakika olacak.

MOLADA SINAV KRİTİĞİ YAPMAYIN

İki oturum arasında 45 dakikalık bir mola olacak. İşte bu molada sınav soruları hakkında konuşmayın, sınavın kritiğini yapmayın. Çünkü molanın ardından bir başka oturuma daha gireceksiniz. Bu süre içerisinde soruları tartışmak, belki de yapamadığınız soruları gündeme getirmek, seçenekleri tartışmak doğru değil. “Hata mı yaptım?” diye düşünerek moralinizi bozabilirsiniz. Bu yüzden de 45 dakikalık bu mola süresinde arkadaşlarınızla sınav dışında başka konuları konuşmayı tercih edin.

TAKILDIĞINIZ SORULARI TURLAYARAK ÇÖZÜN

TEOG’da soru başına öğrencilere 2 dakika verilirken, LGS’de süre 1.5 dakika olacak. Öğrencilerin en büyük kaygısını “zaman” oluşturuyor. Ancak zaman sorununa takılmadan, soruları çözmeye ve bazı sorulardan da süre artırmaya çalışabilirsiniz. Peki sınavda takıldığınız, uğraştığınız halde çözemediğiniz sorularda ne yapmalısınız? Eğitimcilerin bu tür sorular için önerdiği “taktiklerin” başında turlama tekniği geliyor. Bu teknik “soru ile inatlaşmamak” olarak da adlandırılıyor. Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1 turda çözerek diğerlerini 2 tura bırakmaya turlama tekniği deniyor.

Sınavda her soru için 1.5 dakikanız var. Baktınız soruyu çözmekte zorluk çekiyorsunuz. Soruyla inatlaşmayın. Belki heyecandan anlayamadınız soruyu. Daha sonra baktığınızda çözebileceksiniz. Bu yüzden 1 dakika uğraştınız ama hâlâ çözemiyorsunuz, geçin.

SORUNUN YANINA İŞARET KOYUN

Çözemediğiniz soruların yanına bir işaret koyun. İkinci turda geçtiğiniz bu sorulara bakın. Bir de unutmayın sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Deneme sınavlarında önce hangi testten başlıyorsanız sınavda da bu sırayı bozmayın. Son dakika sınav taktiğinde yapılan değişiklikler doğru olmaz. Alıştığınız tarzda sınavda da soru çözmek başarıyı artıracak."

Editör: TE Bilişim