Yakınları öğrencileri bu mutlu günlerinde yalnız bırakmazken mezuniyet törenine, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Libya Askeri Ataşesi Tuğgeneral Ali Turmal, Libya Akademik Ataşesi Abdullatif M. Latif ve akademisyenler de katıldı.

"BU BİR KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ"

Törenin ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Burada öğrencilerimizin diploma törenini yaptık. Biz Libya'yı her zaman ortak medeniyetimizin ve tarihimizin dost ve kardeş ülkesi saydık. Onların yakın geçmişte yaşadığı sıkıntıları bir an evvel atlatarak barış ve huzur içinde geleceğine sahip çıkan bir Libya görme arzusundayız. Libyalı öğrencilerimizi de burada edindikleri bilgi ve becerilerle kardeşlik köprüsünün bir ferdi olarak uğurladık. Onlara Türkiye'yi hiçbir zaman unutmamalarını, bu kardeşlik köprüsünün sorumluluğunu üstlerine almalarını söyledik" diye konuştu.

"ONLAR YENİ DÖNEMİN AKADEMİK TEMSİLCİLERİ"

Bu işi sadece eğitim alışverişi gibi görmediklerini dile getiren Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Bu ortak medeniyetin mazlum halkları olarak başı dik, onurlu kendi kaynaklarına, geleceğine, zenginliklerine sahip çıkan yeni bir dönemin inşa sürecinin akademik temsilcileri olsunlar istedik. O duygularla onları buradan uğurladık. O açıdan da son derece anlamlı bir buluşmaydı. Biz şunu da unutmadık. Türkiye'nin geçmişte Kıbrıs'ta yaşadığı sıkıntılı günlerde kardeş saydığımız Libya'dan önemli destekler görmüştük. Şu anda Türkiye bunu unutmayarak bu desteğini sürdürüyor. Biz üniversite olarak bu desteği sunduk, kapılarımızı açtık" diyerek sözlerini noktaladı.

 "KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM"

Mezun olan öğrencilerden Khalid Alhadi Alsghier Alnakeb ailesiyle birlikte 3 yıl önce Türkiye'ye geldi.  Türkiye'yi televizyonlardan izlediğini, araştırdığını ve bunun sonucunda buraya gelmek istediğini dile getiren Alnakeb, "Eşim de ben de Türkiye'de üniversite eğitimi alıyoruz. Çocuklarımız da burada okuyor. Buraya sadece eğitim için geldiğimizden bir gelirimiz yok. Kendi devletimiz tarafından masraflarımız ödeniyor ve her ay belli bir miktarda burs alıyoruz" dedi.

Eğitimin ardından ülkesine döneceğini söyleyen Alnakeb, "Ben İngilizce öğretmeniyim. Artık ülkeme dönüp orada mesleğime devam edeceğim. Zaten devletimiz iyi bir eğitim alıp ülkemize dönerek hizmetlerimize devam etmemizi istedi ve bizi buraya gönderdi. Bu ülke ve üniversite bana kendi ülkem kadar katkıda bulundu. Burada zaten kendimi evimde gibi hissediyorum" ifadelerinde bulundu.

Kaynak: dha