Yeni üniversite giriş sistemi belli oluyor. Son dakika haberine göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri yarın düzenleyeceği basın toplantısı ile açıklayacak.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Saraç, yarın YÖK'te düzenleyeceği basın toplantısıyla konuya ilişkin düzenlemeleri kamuoyu ile paylaşacak.

YEKTA SARAÇ AKADEMİK YIL AÇILIŞ TÖRENİ'NDE SİSTEME İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNMUŞTU

Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 26 Eylül'de gerçekleştirilen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde üniversite giriş sistemine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

YENİ SİSTEMİN İP UÇLARINI VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversiteyi giriş sisteminin değişmesi gerektiğini dile getirmişti. YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç da Akadamik Yıl Açılış töreninde yeni sistemin ip uçlarını vermişti. Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sistemi ile ilgili olarak, "Giriş sistemi şu an 2 aşamalı. İlki mart diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün. Bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Milyonlarca öğrenci ve aileye belirtmek isterim ki asla tedirgin olmasınlar, sorular aynen eskisi gibi milli eğitim müfredatından olacak " diye konuşmuştu.

ÜNİVERSİTE SINAVI YENİ SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Başbakan Binali Yıldırım 18 Mart Üniversitesi akademik yılı açılışında bir konuşma yaptı. Yıldırım konuşmasında, “Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Bir müddet daha tek bir sınav olacak. Ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarı ile birleştirilecek. Öğrencilerimizin 12 yıllık birikimini 1-2 saatlik heyecana sığdırarak onların geleceğini belirleyemeyiz, karartamayız. Velilerimiz, öğrencilerimiz rahat olsunlar. Bizim isteğimiz onların kabiliyetinin uygun olduğu, kendilerini en fazla geliştirecekler alan neyse o alana gitmeleri” cümlelerine yer verdi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni sistemde YGS ve LYS’nin birleştirilmesi planlanıyor. Sınav tek bir günde bitirilecek.

İşte Saraç’ın konu ile ilgili açıklaması:

“Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız.”

Üniversite sınavları milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasın endişeye kapılmasınlar. Sorular aynı eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkı derslerine sarılsınlar. Daha yalın, sade ve sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz."

Editör: TE Bilişim