Dolar kurunda yaşanan hareketlilikle birlikte uzman isimlerden de çeşitli yorumlar gelmeye devam ediyor.

Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı gazeteci Şeref Oğuz, Katar ile uzatılan Swap anlaşmasında, 1 doların 22 TL'ye sabitlendiğini iddia edince sosyal medyada yer yerinden oynadı.

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in yayınına katılan Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı gazeteci Şeref Oğuz, Katar ile uzatılan Swap anlaşmasında, 1 doların 22 TL'ye sabitlendiğini iddia edince sosyal medyada gündem oldu. İki tarafın belirli bir vade ile farklı para birimlerini belirlenmiş bir faiz ile değiş tokuş yapmaları ve vade sonunda işlem tersine çevrilmesini anlatan “swap” sözcüğü İngilizce'de ‘takas' anlamına geliyor.

ANLAŞMANIN SÜRESİ UZATILMIŞTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası ile 17 Ağustos 2018'de imzalanan swap anlaşması, önce 3 milyar dolardan 5 milyar dolar karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali'nden 15 milyar dolar karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali'ne yükseltilmişti, ardından da bu anlaşmanın süresi uzatılmıştı.

Öncelikle Şeref Oğuz’un Oğuz, "Kurdaki tsunami rezervleri yer yutar Merkez Bankası, 4'ncü müdahalesini yapıyor. 4 milyar $ harcandı, dolar durmadı. Şimdi de Katar'la dolar 24 tl'den anlaşma söylentisi" şeklindeki sosyal medya paylaşımı gündeme çarpıcı şekilde düşmüş arkasından da bazı haber kaynaklarında durum yalanlanmıştı.

KURUMLARDAN AÇIKLAMA GELMEDİ

Ancak yalanlama haberlerinde baz alınan “swap anlaşmasında kur sabitleme yoktur” savunması, sosyal medya da, yapılan sözleşmeyi okumadan sadece Merkez Bankası beyanları ile bile geçersiz olmakta şeklinde püskürtülürken farklı bir açıklama hiçbir kurumdan gelmiş değil.

Editör: TE Bilişim